В РФ за роботу у незареєстрованих іноземних неурядових організаціях штрафуватимуть та ув’язнюватимуть

Дата: 05 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Володимир Путін підписав закон про кримінальне покарання за повторну участь у роботі або за організацію діяльності в Росії закордонних чи міжнародних неурядових організацій, дані про які не містяться у спеціальному реєстрі Мін’юсту РФ. 

Про це повідомляє видання “Настоящее время”.

Джерело: ua.depositphotos.com

Згідно з новим законом у Кримінальному кодексі РФ з‘явилася нова стаття 330.3, якою передбачено штраф від 100 до 200 тисяч рублів або позбавлення волі на строк до двох років із втратою права обіймати певні посади впродовж п’яти років за повторну участь у роботі або за організацію діяльності в Росії іноземних неурядових організацій (НУО). 

Як зазначається, за це правопорушення також передбачено обов’язкові роботи терміном до двохсот годин або примусові роботи терміном до двох років з можливим обмеженням волі на такий самий термін.

За організацію діяльності таких НУО в РФ термін позбавлення волі становитиме до трьох років. Ця норма поширюватиметься на всіх, а не лише на осіб, які припустилися порушення під час роботи з незареєстрованими іноземними НУО. Заборона на роботу на певних посадах у такому разі може становити до семи років. Обов’язкові роботи можуть становити до 360 годин, а примусові роботи суд зможе призначити на строк до трьох років з обмеженням волі на строк до двох років.

Новий закон також запроваджує до Кодексу адміністративних правопорушень РФ ще одну статтю – 19.34.4 (участь у діяльності іноземної чи міжнародної неурядової організації, не зареєстрованої в мін’юсті). За порушення її норм передбачено штрафи: для фізичних осіб – від 3 до 5 тисяч рублів, для посадових осіб – від 20 до 50 тисяч рублів, для юридичних – від 50 до 100 тисяч рублів. Для іноземців та осіб без громадянства передбачено штраф до 50 тисяч рублів з можливістю “адміністративного видворення за межі Росії”.

Як повідомляє видання, раніше російське законодавство не зобов’язувало іноземні НУО реєструватися в Мін’юсті РФ, якщо їхня діяльність була разовою, тепер вони змушені будуть проходити реєстрацію у відомстві. Визнати участю в НУО можна буде все, що забажає законодавець: від репоста та купівлі мерчу до участі у дискусії та фінансового супроводу. Нові закони можуть посилити тиск на іноземні НУО, оскільки зараз Генпрокуратура може визнавати їхню діяльність у РФ “небажаною”. Російська влада вже внесла до таких організацій десятки закордонних НКО та НУО.

Нагадаємо, у червні минулого року 73 російські групи, зокрема неурядові організації, звернулися до Європейського суду з прав людини зі скаргами щодо закону про “іноземних агентів”. Росія повинна виплатити заявникам компенсації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter