В РФ на примусовому лікуванні перебувають близько пів сотні політв’язнів

Дата: 12 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

На примусовому лікуванні у психіатричних лікарнях РФ перебуває щонайменше 49 осіб, яких влада помістила туди з політичних мотивів.

Про це повідомила російська правозахисна організація “Меморіал”.

Як пишуть правозахисники,  для обвинувачених у політично мотивованих кримінальних справах це “один із найгірших варіантів”, оскільки на примусове лікування відправляють “до одужання тобто безстроково.

В психіатричних лікарнях в’язнів б’ють, принижують, призначають їм сильнодійні препарати наприклад, галоперидол, який застосовується при шизофренії, розладах та психозах.

Сценарій вироків до примусового лікування у всіх один у якийсь момент обвинуваченого визнають неосудним та відправляють до психіатричної лікарні.

Як зазначають правозахисники, зараз у списку проекту “Меморіал. Підтримка політв’язнів” 13 осіб, відправлених на примусове лікування. Подібні справи ще 36 осіб у роботі проєкту.

За даними центру, одним із найтяжчих випадків є справа якутського шамана Олександра Габишева. Його тримають на примусовому лікуванні майже чотири роки. Габишева звинувачують у закликах до екстремізму та застосуванні насильства до представників влади через оголошений ним похід до Москви для здійснення обряду “вигнання Путіна”.

Крім того, почастішали випадки відправлення політв’язнів на примусове лікування після початку повномасштабної війни проти України. Серед тих, хто зазнав цього виду покарання за антивоєнні пости і так звані фейки про російську армію – нижньогородський гід та блогер Олексій Оношкін, муніципальний депутат із Саратовської області Олег Непєїн, музикант та журналіст Андрій Гаєвський, заступник виконавчого директора МФТІ Віктор Москальов.

Нагадаємо, улітку 2021 року Якутський міський суд скерував на примусове лікування Олександра Габишева, який називає себе шаманом та вчетверте збирався провести обряд “вигнання Путіна”.

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International ще у вересні 2019-го визнала Габишева в’язнем сумління. Правозахисники наголошують, що дії чоловіка можуть бути ексцентричними, але відповідь російської влади на них виглядає гротескною. Похід шамана експерти вважають висловлюванням політичних поглядів, на які має право будь-яка людина. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter