В ОРДЛО близько 600 людей звернулися до лікарів із симптомами ГРВІ – Омбудсман

Дата: 18 Березня 2020
A+ A- Підписатися

За минулий тиждень близько 600 жителів окупованих районів Донецької та Луганської областей звернулися до лікарів із симптомами ГРВІ.

Про це розповіла Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, посилаючись на дані правозахисників. 

⚡⚡Отримала інформацію від наших партнерів ГО «Восточной правозащитной группы» щодо кількості звернень громадян України,…

Опубліковано Людмилою Денісовою Середа, 18 березня 2020 р.

За словами Денісової, з підозрою на пневмонію за цей час звернулася до лікарів 91 людина.

“Через те, що на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей відсутні тести на визначення COVID-19, лікарі не мають змоги встановити етіологію пневмонії”, – повідомила Уповноважена. 

Омбудсман уже звернулася до міжнародних гуманітарних організацій, які мають доступ до окупованих територій, щоб ті звернули увагу на ситуацію, що склалася, і сприяли в максимальному забезпеченні тестами на визначення COVID-19, медичними препаратами та засобами особистого захисту цивільного населення, а також провели інформаційну кампанію щодо недопущення поширення коронавірусу. Жителів окупованих територій Денісова закликала за перших симптомів ГРВІ звертатися до лікаря та не займатися самолікуванням.

Нагадаємо, що задля недопущення епідемії коронавірусної інфекції в Україні запровадили карантин на три тижні. Обмеження ввели, зокрема, на проведення масових заходів, у яких заплановано участь 200 та більше осіб. Крім того, із 12 березня до 3 квітня не працюватимуть навчальні заклади. Із 16 березня 2020 року і до 3 квітня також припиняється в’їзд іноземців та осіб без громадянства на територію України (окрім тих, що мають право на проживання в Україні). 

Через коронавірус на лінії розмежування на Донбасі припинили пропускати людей. Правозахисники вже почали отримувати численні звернення від переселенців, які виїжджали на непідконтрольні території тимчасово і тепер не можуть повернутися звідти. Рішення про тимчасове припинення роботи контрольних пунктів в’їзду та виїзду уряд ухвалив і щодо окупованого Криму.  За для запобігання на півострові коронавірусу окупаційна влада запровадила режим “підвищеної готовності”.

Водночас правозахисники вже звернулися до РНБО та Міністерства з питань реінтеграції з проханням не ізолювати тимчасово окуповані райони Донеччини, Луганщини та Крим, оскільки це загрожуватиме життю та здоров’ю їхніх мешканців. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter