В ООН планують вакцинувати весь світ до кінця наступного року

Дата: 15 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

До кінця наступного року ООН планує провести у світі загальну вакцинацію проти коронавірусу. 

Про це повідомив новий очільник організації Абдулла Шахід.

Фото: news.un.org

Загальна вакцинація, як наголосив Шахід, є складним та амбітним завданням, однак воно здійсненне. 

“Абсолютно ясно, що ніхто поодинці не може почуватися в безпеці, поки в безпеці не будуть усі. Ми зможемо досягти цієї мети (загальної вакцинації. – Ред.) до кінця 2022 року. Я маю намір організувати міжнародну зустріч щодо загальної вакцинації наприкінці цього або на початку наступного року”, – сказав генеральний секретар. 

Глобальна вакцинація проти коронавірусу розпочалась у грудні 2020-го, однак відтоді ВООЗ оцінювала ситуацію з розподілом вакцин у світі як “самознищення”, бо в деяких багатших країнах громадяни вже отримали дві дози препарату, а в інших його просто не вистачало.

До кінця поточного року в межах глобальної кампанії Covax планувалося постачити 2 мільярди доз вакцини у всьому світі, однак станом на червень до 131 країни доставили лише 90 мільйонів доз. За умови справедливого розподілу ресурсів ВООЗ обіцяла взяти пандемію під контроль за декілька місяців. 

Несправедливий розподіл вакцин – це не просто моральне обурення, це також економічне та епідеміологічне самознищення”,заявляв голова ВООЗ Тедрос Аданом.

Фото: Закарпатська ОДА

Під час відкриття 76-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН уже колишній голова 75-ї сесії Волкан Бозкир зазначив, що наразі на шляху до одужання світу залишилося зробити ще багато кроків, “але можна з упевненістю сказати, що вже зрозуміло, куди йти, оскільки є вакцини та можливості для тестування, кордони відкриваються, а економіка починає відновлюватися”.

“Життя налагоджується, і це прогрес”, – сказав він.

В Україні, де вакцинація почалася наприкінці лютого поточного року, наразі вже понад 6 мільйонів людей отримали одну дозу вакцини, а щеплених двома налічили 4,9 мільйона. Однак, як прогнозують фахівці, надалі в цьому процесі спостерігатимуть гальмування, адже понад половину дорослих українців узагалі не планують вакцинуватися. Ці показники одні з найвищих у світі.

Понад 80% громадян вважає епідемією серйозною проблемою, але чимало називають її результатом невдалих біологічних експериментів, диверсією з боку США або Китаю, а також заявляють, що коронавірус вигадали для перерозподілу капіталу у світі. Скептичним є й ставлення до системи охорони здоров’я, адже лише 31% опитаних вірить у те, що отримає повну та якісну допомогу в державній чи комунальній лікарні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter