В окупованому українському Криму “суд” визнав законним затримання літніх кримських татар 25 серпня

Дата: 11 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Незаконний “Верховний суд республіки Крим” не задовольнив скаргу адвоката Едема Семедляєва про те, що затримання чотирьох літніх кримських татар “Київським районним судом” наприкінці серпня було незаконним.

Про це інформує громадська ініціатива “Кримська солідарність” із посиланням на адвоката Едема Семедляєва. 

Захисник подав скаргу на ухвалу окупаційного “київського районного суду” в справі про одночасні масові затримання 22 кримських татар, які як вільні слухачі прийшли на судові засідання щодо затриманих напередодні російськими силовиками жителів Бахчисарая. 

Серед затриманих були люди віком від 60 років – Енвер Мустафаєв, Шукрі Сейтумеров, Ремзі Зудієв та Енвер Сейтмеметов. Сейтумеров і Сейтмеметов – батько та дядько заарештованого Абдулмеджита Сейтумерова. В Енвера Мустафаєва затримали сина Сейдамета. Усіх кримських татар відправили до спецприймачів та ізоляторів тимчасового утримання на термін від одного до семи днів.

Семедляєв підкреслив, що звернення до “Верховного суду” було необхідним, щоб потім підготувати скарги до міжнародних інстанцій.

“Це, звичайно, нонсенс, коли людей просто хапають і пхають в автобус, складають на них адміністративні протоколи просто за те, що вони прийшли підтримати своїх земляків, стояли осторонь, чекали на рішення суду. Владі це не подобається. Відбувається дисонанс: вони намагаються показати, що затримали злісних порушників, терористів, але люди приходять підтримати їх”, – зазначив адвокат.

Напередодні правозахисна організація “Крим SOS” нагадала, що з початку 2021 року в тимчасово окупованому росіянами Криму відбулися щонайменше 10 хвиль масових затримань біля будівель окупаційних установ. Лише з вересня до листопада 2021 року окупанти провели шість масових хвиль затримань кримськотатарських активістів.

За останніми даними Представництва президента України в Автономній Республіці Крим, Росія незаконно ув’язнила 186 громадян України. 123 із них – представники корінного кримськотатарського народу. Із загальної кількості політв’язнів 30 – арештовані, 138 – ув’язнені, 18 – без статусу.

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.
 
Раніше посол України в Бразилії Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер, щоб завершити війну цього року.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter