В окупованому Сімферополі знесли пам’ятник генералу, який захищав кримських татар

Дата: 27 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Окупанти знесли пам’ятник генералу-дисиденту Петру Григоренку, який підтримував кримських татар та виступав проти їхньої депортації радянською владою з Криму.

Про це повідомив заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров у коментарі “Суспільному”.

Пам’ятник генералу-дисиденту Петру Григоренку

За словами Умерова, про знесення пам’ятника йому 27 травня розповів знайомий, який проживає в тимчасово окупованому Криму.

Умеров розповів, що Григоренко “дуже активно підтримував кримських татар у їхній боротьбі за повернення на Батьківщину з депортації”. Генерал їздив на судові процеси Мустафи Джемілєва, приїжджав на один із судових процесів до Ташкента.

За словами заступника голови Меджлісу, кримські татари навідувалися до Петра Григоренка, він запрошував їх пожити у своєму домі та підтримував усім, чим міг.

Водночас Умеров зазначив, що окупаційна влада в Криму бореться з українською спадщиною ще жорстокіше, ніж із кримськотатарською.

“Їх (російських окупантів. – Ред.) турбує все: школи українські, класи українські, мова українська, а тут цілий генерал… Вони знищують усе українське навіть ще жорстокіше, ніж кримськотатарське. Українські школи зникли повністю, кримськотатарські збереглися, але в іншій формі. До окупації Криму це були школи з кримськотатарською мовою навчання, а тепер це школи для кримських татар з російською мовою навчання. Вже кримськотатарських шкіл немає, але є школи, які ми створювали, куди за звичкою, за інерцією йдуть кримські татари, хоча там уже навчання кримськотатарською немає”, розповів він.

Пам’ятник генералу-дисиденту Петру Григоренку був встановлений 1999 року з ініціативи Меджлісу кримськотатарського народу та за сприяння Народного Руху України в Сімферополі, на площі Радянській, однак без дозволу міської влади.

У 2004 році Сімферопольська міськрада визнала статус пам’ятника легітимним та ухвалила рішення перейменувати територію навколо нього на сквер імені Петра Григоренка.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter