“Мілітаризація свідомості дітей”: в окупованому Маріуполі оголосили про набір до філіалу Нахімовського училища

Дата: 21 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Росіяни продовжують свідому мілітаризацію українських дітей на окупованих територіях: у Маріуполі оголосили про початок набору кандидатів на навчання до філіалу Нахімовського військово-морського училища. Курсантів приймають вже після 4 класу середньої школи.

Про це повідомили на сайті підконтрольного росіянам “Донецкого агенства новостей” з посиланням на “міністерство освіти та науки” терористичного угруповання “ДНР”. 

Фото з відкритих джерел

“Нахімовське військово-морське училище оголошує про приймання кандидатів у 5, 6, 7 класи до філії Нахімовського військово-морського училища в Маріуполі”, – йдеться в повідомленні.

Документи кандидати мають надсилати в Росію до Санкт-Петербурга.

Раніше окупаційна влада Маріуполя заявляла, що філію Нахімовського військово-морського училища збудують у місті до вересня 2024 року. Навчальний заклад пообіцяли обладнати “за всіма російськими стандартами”.

“Росія продовжує додавати нові засоби мілітаризації дітей на окупованій території України. Навчання в цьому училищі не дає офіцерського звання після його закінчення, однак є елементом підготовки неповнолітніх до подальшої служби в збройних силах РФ”, – наголосила правова аналітикиня Центру прав людини ZMINA Онися Синюк, коментуючи цю інформацію.

Саме навчання охоплює не лише загальну освітню програму, але й спеціальну військову підготовку, пояснила вона.

“Водночас уся освіта в таких закладах спрямована на мілітаризацію свідомості та вкорінення “патріотизму” й “російської ідентичності”, щоб нав’язати дітям “відданість Родінє” та викривлене уявлення про природу російської війни проти України”, – сказала правозахисниця.

Впровадження такого навчання є порушенням міжнародного гуманітарного права – заборони пропаганди служби в збройних силах. Однак потрібно розуміти, що йдеться про дітей, власна ідентичність яких ще не повністю сформована, вони більш схильні піддаватися зовнішньому впливу, особливо такому цілеспрямованому й запакованому в “героїчність” позиціюванню служби в ЗС РФ як єдиного правильного кроку, уточнила Синюк.

“З огляду на це такі дії також можуть бути частиною воєнного злочину примусу до служби в збройних силах ворожої держави”, – резюмувала юристка.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що росіяни на окупованих територіях України долучили до складу мілітарного центру “Юнармія” понад 35 тисяч дітей і ця цифра постійно збільшується.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter