В окупованому Криму вже 10 років не можуть знайти активіста Тимура Шаймарданова

Дата: 28 Травня 2024
A+ A- Підписатися

В окупованому Криму вже 10 років не можуть знайти члена громадської ініціативи “Український народний дім” Тимура Шаймарданова. 

Про це нагадує Кримськотатарський ресурсний центр

Тимур Шаймарданов

Уранці 26 травня 2014 року Тимур Шаймарданов пішов з дому і не повернувся. За словами його дружини, він хотів піти до банку. О 10:15 зателефонував матері, потім відразу батькові, перекинувся кількома словами про вибори й про щось несуттєве і додав, що найближчим часом йому телефонувати не варто: буде зайнятий чимось важливим.

Після цього він більше не виходив на зв’язок і його місце перебування родичам і друзям невідоме.

Де він зник і за яких обставин – невідомо, свідків немає.

“Був останній тиждень мого навчання в школі. Він мене мав забрати після обіду. Але не прийшов. Довелося мамі приїжджати з роботи та забирати мене. Ось із того моменту він уже не відповідав на дзвінки й ніякого контакту не було. Наразі нічого не відомо про батька. […] Якби я тільки міг щось змінити, я б тільки повернув тата”, – розповідає син Тимура Марк у документальному фільмі Кримськотатарського ресурсного центру “Поверніть мого тата”.

За фактом зникнення громадянина України кримінальні справи порушили як у тимчасово окупованому Криму, так і на вільній території України. Утім, це не принесло жодних результатів.

У березні 2024 року незаконний “Верховний суд Республіки Крим” відмовився поновити слідство в справі про викрадення кримського активіста Тимура Шаймарданова.

Напередодні правозахисна організація нагадала, що вже вісім років в окупованому Криму не можуть знайти викраденого кримського татарина Ервіна Ібрагімова.

Наразі про долю та місце перебування нічого не відомо щодо зниклих у Криму, зокрема, Тимура ШаймардановаСейрана ЗінедіноваІсляма ДжеппароваДжевдета ІслямоваЕскендера АпселямоваМухтара АріслановаРуслана Ганієва, Арлена Терехова, Ервіна ІбрагімоваЕскендера ІбраїмоваВалерія Ващука, Івана БондарцяВасиля Черниша, Федора Костенка та Арсена Алієва.

Ініціатива “Трибунал. Кримський епізод” закликає кримчан повідомляти про переслідування та інші відомі факти порушень прав людини в Криму у свій чатбот. Також Кримська правозахисна група закликала кримчан надсилати документи та інші докази, які підтверджують скоєння злочинів в окупованому Криму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter