Вже вісім років в окупованому Криму не можуть знайти викраденого кримського татарина Ервіна Ібрагімова

Дата: 24 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Восьмий рік поспіль безвісти зниклим є член виконавчої ради Світового конгресу кримських татар Ервін Ібрагімов, якого у насильницький спосіб викрали 24 травня 2016 року в тимчасово окупованому Росією Бахчисарайському районі Автономної Республіки Крим. 

Про це нагадує Кримськотатарський ресурсний центр.

На відео викрадення видно, як авто потерпілого зупинили люди в формі співробітників окупаційної “ДПС”, як підвели до свого мікроавтобуса, як він виривався і намагався втекти, як його зловили і заштовхали всередину, і як машина поїхала у бік Бахчисарайського водосховища.

Наступного дня батько Ервіна Ібрагімова знайшов його машину у 200 метрах від будинку — з відкритими дверима і ключем в замку запалювання, пише кримськотатарський телеканал ATR.

Правозахисна організація вказує, що батько активіста вважає, що державні органи РФ заздалегідь спланували викрадення його сина.

Батько Умер Ібрагімов розповів, що напередодні викрадення за його сином стежили невідомі, проте тоді Ервін пов’язав це з проведенням на півострові траурних заходів з нагоди Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Окрім того, батько Ібрагімова повідомив, що синові напередодні викрадення надходили погрози.

“Показово, що за вісім років так і немає прогресу в “розслідуванні” кримінальної справи окупаційними правоохоронними органами, і місцеперебування хлопця залишається невідомим”, – мовиться в повідомленні правозахисної організації.

Голова правління Кримськотатарського ресурсного центру, член Меджлісу кримськотатарського народу Ескендер Барієв був знайомий з викраденим кримським татарином. За його словами, Ервін був патріотичною людиною, з початку окупації Кримського півострова чоловікові пропонували роботу у Києві, але він відмовився залишати півострів.

Викрадений Ервін Ібрагімов

“Він був там свідомо, щоб боротися за права кримських татар. І я думаю, він розумів, що це небезпечно. Тому що перебувати в окупованому Криму, коли окупанти відстежують всіх активістів, і бути непоміченим, перебуваючи у Конгресі (Всесвітній конгрес кримських татар. – Ред.), неможливо”, — сказав Барієв у коментарі “Суспільне.Крим”.

Напередодні повідомлялося про зникнення кримчанина Ісмаїла Шемшедінова, якого окупанти затримали наприкінці січня після обшуку ФСБ.

Наразі про долю та місце перебування нічого не відомо зниклих в Криму, зокрема Тимура ШаймардановаСейрана ЗінедіноваІсляма ДжеппароваДжевдета ІслямоваЕскендера АпселямоваМухтара АріслановаРуслана Ганієва, Арлена Терехова, Ервіна ІбрагімоваЕскендера ІбраїмоваВалерія Ващука, Івана БондарецяВасиля Черниша, Федора Костенка та Арсена Алієва.

Ініціатива “Трибунал. Кримський епізод” закликає кримчан повідомляти про переслідування та інші відомі факти порушень прав людини в Криму у свій чатбот. Також Кримська правозахисна група закликала кримчан надсилати документи та інші докази, які підтверджують скоєння злочинів в окупованому Криму.

У липні 2023 року керівний партнер Global Rights Compliance LLP Вейн Джордаш на полях Кримської платформи заявив, що Міжнародний кримінальний суд недопрацьовує в питанні розслідування міжнародних злочинів щодо цивільних у тимчасово окупованому Криму.

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter