В окупованому Криму оштрафували правозахисника Джеппарова в справі про “зловживання свободою інформації”

Дата: 05 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Галина Шувалова, незаконна “суддя” 31 дільниці в тимчасово окупованому Білогірську, Автономна Республіка Крим, оштрафувала кримського правозахисника Абдурешита Джеппарова на 40 тисяч рублів у справі про “зловживання свободою інформації”.

Про це інформує правозахисна організація “Кримський процес”.

Абдурешит Джеппаров

Як зауважують кримські правозахисники, очікувалося, що в суді допитають двох свідків, які, за словами російських силовиків, були присутні під час складання протоколу на Джеппарова. Правозахисник стверджує, що протоколи склали без нього. Про переслідування він дізнався, коли його викликали до незаконного “суду”.

Сторона захисту наполягала на допиті обох свідків, оскільки раніше, під час іншого процесу, один з них уже давав свідчення, що не був присутній під час складання протоколу, але потім “згадав” необхідні обставини.

Однак, як повідомляє “Кримський процес”, свідки на засідання не з’явилися. Попри це незаконна “суддя” не стала відкладати слухання справи.

За даними джерел ZMINA у тимчасово окупованому Криму росіяни не допустили до будівлі незаконного “суду” у Білогірську журналіста громадської ініціативи “Кримська солідарність”. Свої дії охорона будівлі пояснила режимом антитерористичної операції, яке запроваджене у Криму.

Абдурешит Джеппаров має намір оскаржити рішення в апеляційній інстанції.

Раніше ZMINA повідомляла, що стосовно кримського правозахисника Абдурешита Джеппарова російські силовики порушили дві нові адміністративні справи за статтями “про дискредитацію російської армії” та “зловживання свободою інформації”.

Суть звинувачень полягає в тому, що правозахисник нібито “адмініструє сторінку ініціативи Qyrım Gayesi” (“Кримська ідея”), яка публікувала огляди порушень міжнародного гуманітарного права в Криму та оперативні повідомлення про порушення прав людини на території півострова”.

Уранці 25 квітня 2023 року в будинку правозахисника Абдурешита Джеппарова росіяни провели черговий обшук, після якого його відвезли до незаконного “управління ФСБ”. Згодом його затримали так звані співробітники “центру протидії екстремізму”, які склали на нього протокол за ст. 19.3 КпАП про невиконання законних вимог співробітника поліції.

Окупанти заявили, що Джеппаров нібито під час обшуку перешкоджав вилученню ноутбука. Правозахисник заперечив обвинувачення, заявивши, що обшук відбувається в його житлі не вперше і він знає, як поводити себе під час обшуку. Незаконний “білогірський районний суд” того ж дня визнав його винним та призначив 12 діб адміністративного арешту. 

Після відбування адміністративного арешту росіяни випустили кримського правозахисника Абдурешита Джеппарова, 7 травня 2023 року

7 липня 2023 року окупанти призначили покарання у вигляді адміністративного штрафу в розмірі 45 тисяч рублів за “дискредитацію російської армії” через публікацію невідомих на сторінці інформаційної ініціативи “Qirim Gayesi”.

Джеппаров відкинув ці звинувачення, заявивши, що, хоча він і має стосунок до створення Qyrım Gayesi, на цей момент не займається цим правозахисним проєктом.

Українська правозахисна спільнота розглядає затримання Абдурешита Джеппарова як складову систематичного та широкомасштабного переслідування кримських правозахисників і активістів, яке триває від самого початку тимчасової окупації Кримського півострова.

Qirim Gayesi – правозахисна організація, яка моніторить становище прав людини в Криму і публікує огляди порушень міжнародного гуманітарного права на тимчасово окупованому Росією українському півострові та новини про тамтешні порушення прав людини. 

У квітні 2023 року Комісарка Ради Європи з прав людини Дуня Міятович оприлюднила доповідь “Боротьба кримських татар за права людини”. У ній вона констатувала, що кримські татари в Криму і особливо ті, хто виступає проти незаконної анексії Криму або висловлює незгоду з інших питань, зазнають численних серйозних порушень прав людини, переслідувань, дискримінації та стигматизації з боку російської окупаційної влади.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter