В окупованому Криму незаконний “суд” відмовився поновити слідство в справі про викрадення Тимура Шаймарданова

Дата: 05 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Незаконний “Верховний суд Республіки Крим” відмовився поновити слідство в справі про викрадення кримського активіста Тимура Шаймарданова.

Про це правозахисник та адвокат Еміль Курбедінов розповів “Суспільному.Крим”.

Тимур Шаймарданов

За його словами, “суд” не прийняв його скаргу й залишив чинним рішення незаконного “Київського районного суду” Акмесджита (Сімферополя).

Під час засідання адвокат наголошував, що з 2019 року слідчі не виконали всіх необхідних слідчих дій: у межах розслідування вони не провели реконструкцію можливих маршрутів прямування Шаймарданова від квартири до Чорноморського банку реконструкції та розвитку та не вилучили записи з камер відеоспостереження на аналіз.

Крім того, слідчі не отримали відомостей з телефонної вежі та не опрацювали версію можливої причетності до зникнення активіста окупаційних силових структур та незаконного “Управління ФСБ Республіки Крим”.

Відомо, що незаконний “прокурор”, який виступив проти задоволення скарги, заявив, що доводи раніше вже нібито були предметом розгляду судових інстанцій за скаргами інших людей, а тому підстав вважати, що досудове слідство припинено незаконно, немає.

“Суд” заявив, що призупинення справи є виправданим.

Як відомо, уже понад дев’ять років залишається невідомим місце перебування члена громадської ініціативи “Український народний дім” Тимура Шаймарданова.

Уранці 26 травня 2014 року він пішов з дому і не повернувся. За словами його дружини, він хотів піти до банку. О 10:15 зателефонував матері, а потім відразу батькові, перекинувся кількома словами про вибори й про щось несуттєве і сказав, що найближчим часом йому телефонувати не варто: буде зайнятий чимось важливим. Після цього він більше не виходив на зв’язок і про його місце перебування родичам і друзям невідомо. Де він зник і за яких обставин – невідомо, свідків також немає.

За останніми даними Представництва президента України в Автономній Республіці Крим, Росія незаконно ув’язнила 186 громадян України. 123 з них – представники корінного кримськотатарського народу. Із загальної кількості політв’язнів 30 – арештовані, 138 – ув’язнені, 18 – без статусу.

Напередодні в Україні стартувала акція “Листи до вільного Криму”, у межах якої небайдужих співгромадян просять з 19 лютого до 19 травня включно писати листи підтримки бранцям Кремля, яких незаконно утримує Росія. Детальніше з інструкцією з написання листів до бранців Кремля можна ознайомитися за цим посиланням.

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.

Раніше заступник голови МЗС України Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер, щоб завершити війну цього року.

4 березня 2024 року канцлер Німеччини Олаф Шольц знову відмовив Україні в переданні далекобійних ракет Taurus, необхідних для відновлення територіальної цілісності України відповідно до міжнародного права. Він пояснив такий крок тим, що ФРН має зберегти контроль над розгортанням цього озброєння, а це можливо лише за присутності на українській території німецьких солдатів.

19 лютого 2024 року Інститут вивчення війни (ISW) заявив, що затримування з наданням західної безпекової допомоги Україні допомагають Росії розпочати наступальні операції одразу на кількох ділянках фронту, щоб чинити тиск на українські сили на кількох напрямках. 

20 лютого 2024 року міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна не втратила б Авдіївку, якби “отримала всі артилерійські боєприпаси, необхідні для її захисту”. Як відомо, допомогу Україні в США блокує Республіканська партія. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter