В окупованому Криму незаконний “суд” оштрафував імама Юрдамова за “незаконну місіонерську діяльність”

Дата: 12 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Незаконний “мировий суд” у тимчасово окупованому кримському селищі Кіровське визнав винним і оштрафував імама Ісмаїла Юрдамова на вісім тисяч рублів за раніше складеним протоколом через нібито “незаконну місіонерську діяльність”.

Про це інформує громадське об’єднання “Кримська солідарність” з посиланням на адвоката імама Рустема Кямілєва.

Ісмаїл Юрдамов

Захисник повідомив, що судовому засіданню імам чітко роз’яснив, у зв’язку з чим він проводить п’ятничні молитви. Сказав, що це йому делегували від народу. Він доніс свою позицію суду, проте, звичайно ж, докази не були почуті.

Адвокат також повідомив, що захист має намір оскаржувати це рішення суду.

Нагадаємо, вранці 13 грудня 2023 року окупаційні силовики обшукали будинок Юрдамова та провели обшук, після якого його доставили до так званого відділку незаконної “поліції”, звідки пізніше відпустили.

Російські силовики звинуватили його у порушенні законів про свободу совісті, віросповідання та про релігійні об’єднання за частиною четвертою статті 5.26 КоАП РФ (“Ведення місіонерської діяльності з порушенням вимог законодавства про свободу совісті, свободу віросповідання та про релігійні об’єднання”).

Дочка імама Гульсум зазначає, що обшук у їхньому будинку пов’язаний із тим, що батько активно підтримує кримських політв’язнів.

“Він постійно відвідував суди у Криму та у Ростові. Виступав від імені старійшин нашого села на захист несправедливо заарештованих кримських татар. Крім цього, є імамом мечеті вже понад 20 років. Обряди одруження проводив. Люди завжди приїжджали до нього із запитаннями”, — розповіла Гульсум.

Напередодні ініціатива “Трибунал. Кримський епізод” закликала кримчан повідомляти про переслідування та інші відомі факти порушень прав людини в Криму у свій чат-бот. Також Кримська правозахисна група закликала кримчан надсилати документи та інші докази, які підтверджують скоєння злочинів в окупованому Криму.

У липні 2023 року керівний партнер Global Rights Compliance LLP Вейн Джордаш на полях Кримської платформи заявив, що Міжнародний кримінальний суд недопрацьовує в питанні розслідування міжнародних злочинів щодо цивільних у тимчасово окупованому Криму.

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.
 
Раніше посол України в Бразилії Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер, щоб завершити війну цього року.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter