У Криму окупанти обшукали помешкання двох кримських татар. На імама Ісмаїла Юрдамова склали адмінпротокол через “незаконну місіонерську діяльність”

Дата: 13 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

У тимчасово окупованому селі Джума Елі (Привітне) Кіровського району в Автономній Республіці Крим уранці 13 грудня окупанти провели обшук у будинку імама Ісмаїла Юрдамова.

Про це інформує громадське об’єднання “Кримська солідарність”

Ісмаїл Юрдамов та Рустем Мустафаєв

Увійшовши до будинку Юрдамова та його родини, силовики відмовилися роззутися. На зауваження імама про те, що вони могли взяти із собою бахіли, ті відповіли: “Це не передбачено”. Під час обшуку 11-річна дочка імама Хатідже двічі непритомніла.

Родичі та дружина затриманого Ельзара Юрдамова вказали на низку процесуальних порушень. За їхніми словами, окупанти не відповідали на запитання, не пояснили, за якими статтями проводиться обшук, заборонили користуватися мобільним телефоном, щоб зателефонувати адвокатам, не надали жодної постанови про обшук. Також поняті не назвалися.

 

Російські силовики забрали в родини мобільні телефони.

За словами громадського захисника Мустафи Сейдалієва, силовики в камуфляжі посадили чоловіка в “газель” і відвезли до селищної мечеті, яку теж обшукали. Після обшуку мечеті чоловіка пересадили до іншої машини та поїхали в бік Кіровського. 

Донька імама Гульсум Юрдамова вважає, що обшук у їхньому будинку пов’язаний з його активною підтримкою політичних ув’язнених Криму.

“Він постійно відвідував суди в Криму та в Ростові. Виступав від імені старійшин нашого села на захист несправедливо заарештованих кримських татар. Крім цього, є імамом мечеті вже понад 20 років. Дуа, обряди одруження проводив. Люди завжди приїжджали до нього із запитаннями”, – повідомила Гульсум.

О 9-й ранку силовики доставили Ісмаїла Юрдамова до незаконного “відділу поліції в Кіровському районі Криму”. Там йому висунули обвинувачення в порушенні законів про свободу совісті, віросповідання та релігійні об’єднання за ч. 4 ст. 5.26 КпАП РФ (“ведення місіонерської діяльності з порушенням вимог законодавства про свободу совісті та свободу віросповідання та про релігійні об’єднання”).

Оперативники незаконного “центру з протидії екстремізму” склали на чоловіка адміністративний протокол та попередили його, що пізніше викличуть до суду. Імам зі звинуваченням не погодився.

 

“Кримська солідарність” повідомляє, що в незаконному “відділку поліції” стало відомо, що обшук проводили оперативники “центру протидії екстремізму”, зокрема старший лейтенант поліції Роман Філатов. Він давно бере участь у переслідуванні кримських мусульман: складав протоколи за публікації людей в інтернеті, затримував кримськотатарських адвокатів.

Понятими були двоє студентів, які вже у “відділку поліції” просили силовиків надати довідки про відсутність на заняттях.

Також о шостій ранку в тимчасово окупованому селі Кринички Кіровського району окупанти обшукали помешкання активіста Рустема Мустафаєва. Після обшуку чоловіка не затримували. 

Мустафаєву показали ухвалу незаконного “суду” на обшук, за якими російські силовики шукали заборонену літературу, зброю, вибухівку. Рустем Мустафаєв відмовився підписувати цей протокол. Вони також оглянули його телефони та ноутбук. Після обшуку вони вилучили в активіста книгу “Сади праведних” – збірку хадисів імама Ан-Нававі про благородну вдачу.

Рустем Мустафаєв також відвідує суди в політично мотивованих справах, бере участь у колективних дуа, зверненнях від імені старійшин на захист арештованих кримських татар.

Напередодні ініціатива “Трибунал. Кримський епізод” закликала кримчан повідомляти про переслідування та інші відомі факти порушень прав людини в Криму у свій чат-бот. Також Кримська правозахисна група закликала кримчан надсилати документи та інші докази, які підтверджують скоєння злочинів в окупованому Криму.

У липні 2023 року керівний партнер Global Rights Compliance LLP Вейн Джордаш на полях Кримської платформи заявив, що Міжнародний кримінальний суд недопрацьовує в питанні розслідування міжнародних злочинів щодо цивільних у тимчасово окупованому Криму.

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.
 
Раніше посол України в Бразилії Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер, щоб завершити війну цього року.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter