В окупованому Криму на редакцію газети “Кирим” склали два протоколи

Дата: 19 Травня 2024
A+ A- Підписатися

В окупованому Криму на редакцію кримськотатарського видання “Кирим” склали два протоколи: за “дискредитацію збройних сил Росії” та “розповсюдження явно неправдивої інформації під виглядом достовірної”.

Про це повідомила “Кримська солідарність”

Джерело: “Кримська солідарність”

Протоколи на юрособу медіа склав оперативник “Центру з протидії екстремізму” (ЦПЕ) В. Коренівський, уточнили правозахисники.

Їх оформили за тими самими публікаціями на сайті газети, за які притягають до відповідальності її головного редактора Бекіра Мамутова. В одній із них йдеться про те, чому кримчани не повинні брати участь у “спецооперації” РФ на території України. На думку оперативника, цією статтею Мамутов “поширив відомості, спрямовані на дискредитацію використання збройних сил Росії з метою захисту інтересів РФ та її громадян, підтримки міжнародного миру та безпеки у рамках демілітаризації та денацифікації України”.

Газета “висловила незгоду у проведенні “СВО”, вважає Коренівський, тож скоїла правопорушення за частиною 1 статті 20.3.3 КоАП РФ.

Другий протокол – про дезінформацію склали за статтю з уривком доповіді ООН про гуманітарну ситуацію в Криму, зокрема про необґрунтовані затримання та побиття людей. Також у статті журналісти навели дані про тортури кримського татарина в Херсоні та про суворі умови тримання в СІЗО №2 у Сімферополі.

Оперативник “ЦПЕ” наголосив, що з 2017 року до цього часу “МВС у Республіці Крим не отримувало жодних відомостей та заяв про застосування тортур та жорстокого поводження з громадянами з боку силових структур”.

Водночас, за його версією, “відповідно до отриманих відомостей із СІЗО№2, умови утримання поміщених туди осіб повністю відповідають вимогам законодавства РФ”.

Джерело: Кримськотатарський ресурсний центр

Засновника та директора газети Сейрана Ібрагімова викликали на розгляд справи редакції до Алуштинського міського суду. Після доставлення до будівлі “ЦПЕ” в Сімферополі він дав письмове пояснення. Також його викликали до “мирового суду” Сімферополя для розгляду справи редакції. 

Нагадаємо, що 17 травня в окупованому Криму співробітники “Центру протидії екстремізму” провели обшуки в будинках головного редактора газети “Кирим” Бекіра Мамутова та засновника цього медіа Сейрана Ібрагімова. Останньому під час слідчих дій стало зле.

Після обстеження приватних домоволодінь співробітники поліції попрямували до редакції газети. Адвоката Едема Семедляєва не допустили до будівлі для надання юридичної допомоги.

На обох журналістів склали протоколи про адміністративні порушення.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що щонайменше 28 українських професійних медійників і громадянських журналістів, зокрема в окупованому Криму, перебувають у неволі внаслідок незаконних затримань, захоплень у полон, облудних звинувачень і фальсифікованих “судових процесів” російських окупантів на території України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter