В окупованому Криму апеляційна інстанція залишила чинним штраф правозахиснику Абдурешиту Джеппарову за нібито “зловживання свободою інформації”

Дата: 15 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Незаконний “Білогірський районний суд” у тимчасово окупованому Криму визнав кримського правозахисника Абдурешита Джеппарова винним у “зловживанні свободою інформації”. Після третього засідання “суддя” Наталія Зінченко залишила рішення першої інстанції без змін, а апеляційну скаргу – без задоволення.

Про це інформує правозахисна організація “Кримський процес”.

Абдурешит Джеппаров

Засідання проходило в закритому режимі, слухачів до будівлі “суду” не допустили з формулюванням “запобігання тероризму”.

Раніше ZMINA повідомляла, що стосовно кримського правозахисника Абдурешита Джеппарова російські силовики порушили дві нові адміністративні справи – за статтями “про дискредитацію російської армії” та “зловживання свободою інформації”.

Суть звинувачень полягає в тому, що правозахисник нібито “адмініструє сторінку ініціативи “Qyrım Gayesi” (“Кримська ідея”), яка публікувала огляди порушень міжнародного гуманітарного права в Криму та оперативні повідомлення про порушення прав людини на території півострова”.

Уранці 25 квітня 2023 року в будинку правозахисника Абдурешита Джеппарова росіяни провели черговий обшук, після якого його відвезли до незаконного “управління ФСБ”. Згодом його затримали так звані співробітники “центру протидії екстремізму”, які склали на нього протокол за ст. 19.3 КпАП про невиконання законних вимог співробітника поліції.

Окупанти заявили, що Джеппаров нібито під час обшуку перешкоджав вилученню ноутбука. Правозахисник заперечив обвинувачення, заявивши, що обшук відбувається в його житлі не вперше і він знає, як поводити себе під час обшуку. Незаконний “білогірський районний суд” того ж дня визнав його винним та призначив 12 діб адміністративного арешту. 

Після відбування адміністративного арешту росіяни випустили кримського правозахисника Абдурешита Джеппарова, 7 травня 2023 року

7 липня 2023 року окупанти призначили покарання у вигляді адміністративного штрафу в розмірі 45 тисяч рублів за “дискредитацію російської армії” через публікацію невідомих на сторінці інформаційної ініціативи “Qirim Gayesi”.

Джеппаров відкинув ці звинувачення, заявивши, що, хоча він і має стосунок до створення Qyrım Gayesi, на цей момент не займається цим правозахисним проєктом.

Українська правозахисна спільнота розглядає затримання Абдурешита Джеппарова як складову систематичного та широкомасштабного переслідування кримських правозахисників і активістів, яке триває від самого початку тимчасової окупації Кримського півострова.

4 грудня 2023 року “суддя 31-ї мирової дільниці” Галина Шувалова визнала Абдурешита Джеппарова винним за статтею 13.15 КпАП (“Зловживання свободою інформації”) та призначила покарання у вигляді адміністративного штрафу в розмірі 40 тисяч рублів.

Очікувалося, що в суді будуть допитані двоє свідків, які, за словами російських силовиків, були присутні під час складання адмінпротоколу на кримського правозахисника, адже сам Джеппаров стверджує, що протоколи були складені без нього. Проте свідки на судове засідання так і не з’явились, і “суддя” не стала відкладати засідання для забезпечення їхньої явки, а закінчила розгляд справи.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter