В окупованій Керчі росіяни звіряють дані військовозобов’язаних на держпідприємствах

Дата: 02 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

У рамках підготовки до масштабної мобілізації в окупованому місті Керч в АРК почали звіряти дані військовозобов’язаних працівників держпідприємств. 

Про це розповіли у Генштабі. 

Незаконно мобілізовані на війну проти України мешканці Севастополя. Фото: Victor Korotayev / Kommersant

Прихована мобілізація на війну проти України у Криму почалась з кінця лютого. 

Попри це, у квітні там стартувала спочатку 15-та, а у листопаді 16-та незаконна хвиля призову. За даними українських військових, 10 грудня має розпочатись наступна хвиля мобілізації, підготовку до якої активно проводять нині.  

За роки окупації в Криму до лав армії РФ призвали десятки тисяч українців, а тих, хто відмовлявся, переслідували у судовому порядку – це є воєнним злочином. 

Правозахисники лише цього року нарахували щонайменше 60 тисяч незаконно мобілізованих кримчан, а понад дві сотні людей отримали повістки, маючи право не йти на війну навіть за російськими законами. Росіяни вручають повістки у місцях компактного проживання кримських татар, а деяким відправляли їх взагалі онлайн. 

Про те, що більшість мобілізаційних повісток розписали у Криму саме на киримли, говорив й президент Володимир Зеленський

Правозахисники ведуть реєстр “військових комісарів”, які відправляють кримчан воювати проти України. Нині у переліку їх вже два десятки. 

Як повідомила Кримська правозахисна група з посиланням на так званий “військовий комісаріат” на півострові та Міноборони РФ, країна-окупант 2021 року незаконно призвала 6 тисяч осіб. 2022 року так званий “військовий комісар” в Криму відмовився озвучувати плани цієї призовної кампанії.

Нагадаємо, що примусова мобілізація на захоплених Росією територіях є порушенням статті 51 Женевської конвенції. 

Якщо ви перебуваєте в Криму, то прочитайте інструкцію про те, що робити

Фотографія обкладинки: Getty Images

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter