У Криму стартує нова хвиля мобілізації. Чоловіки намагаються виїхати з півострова через територію РФ

Дата: 26 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Окупаційні адміністрації Криму готуються до проведення чергової призовної кампанії, яка вже традиційно має стартувати у квітні. Тому чоловіки призовного віку намагаються виїхати з півострова через територію Росії.

 Про це повідомляє Представництво президента України в АРК “Кримський півострів у контексті повномасштабної агресії РФ проти України”.

Фото з відкритих джерел

“Представництву надходить інформація, що чоловікам у Криму активно надходять повістки та громадян продовжують мобілізувати на війну. У зв’язку із цим, чоловіки призовного віку намагаються виїхати з території півострова. Оскільки вартість авіасполучення через територію Росії є доволі дорогою і варіантів виїзду не так багато у зв’язку із санкціями, то виїжджають на авто через територію Росії до третіх країн”, – йдеться у повідомленні.

Також повідомляється, що мешканців Кримського півострова, які проходять строкову службу в збройних силах Російської Федерації, залучають до участі у бойових діях. Крім того, відомі випадки примусового підписання контрактів або підробки контрактів з військовослужбовцями РФ строкової служби з метою їх залучення до бойових дій.

“Із внутрішніх джерел Представництва підтверджується інформація щодо примусового забирання кримськотатарських юнаків з їх домівок до лав армії держави-окупанта”, – зазначають у відомстві.

Водночас у представництві повідомляють, що морги та лікарні в Криму залишаються переповненими, а окупанти продовжують приховувати реальні втрати. На цей час вдалося ідентифікувати щонайменше 18 поховань солдатів армії РФ в Криму, частина з них — громадяни України, яких незаконно призвали до лав російської армії та кинули на війну проти власної ж країни.

Окрім того, підтверджено взяття щонайменше 15 військовополонених РФ з Криму, більшість з яких, ймовірно, є громадянами України.

Раніше ZMINA повідомляла, що на тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей тримає примусова мобілізація місцевих жителів, які є непідготованими до бойових дій: їм дають застаріле екіпірування та мінімум техніки. 

Нагадаємо, що, за даними Головного управління розвідки України, російські окупанти не виплачують компенсацій за вбитих мобілізованих з так званих “ЛНР” і “ДНР” та спалюють тіла росіян.

Регіональний центр прав людини написав план дій для кримчан на випадок, якщо окупаційна влада призиває їх на російсько-українську війну.

За поданими матеріалами, призов на “строкову військову службу” чи військові збори, мобілізація населення Криму для ведення бойових дій проти України є воєнним злочином.

Чи відповідатимуть перед Україною примусово мобілізовані Росією на окупованих територіях, ZMINA пояснювала тут.

Що робити в разі примусової мобілізації РФ на війну, читайте також у матеріалі 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter