В окупації заочно засудили Героя України Бурковського

Дата: 28 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

В окупованому Донецьку так званий суд виніс обвинувальний вирок Герою України підполковнику Сергію Бурковському. 

Його засудили заочно на 16 років ув’язнення та оголосили в міжнародний розшук.

Про це повідомив слідчий комітет РФ.

Фото: АрміяInform

У слідкомі заявили, що Сергій Бурковський нібито причетний до жорстокого поводження з російськими військовополоненими.

За версією російських слідчих, у період з 30 березня по 7 квітня 2022 року п’ять російських військових потрапили в полон в Чернігівській області. Згодом їх перевезли у розташування однієї з військових частин у Ніжині, йдеться у повідомленні. 

На території частини українські військові, зокрема й Бурковський, начебто почали допитувати полонених. Слідком стверджує, що український підполковник в ході допиту бив росіян, а одного з полонених навіть вдарив ножем в спину.

Однак звинуватили Бурковського в умисному нанесенні легких тілесних ушкоджень російському військовому через його службову діяльність, а також у жорстокому поводженні з цивільним населенням. Йому заочно призначили 16 років колонії суворого режиму.

Підполковник Сергій Бурковський отримав звання Героя України 26 березня 2022 року. Він, зокрема, обороняв Донецький аеропорт у 2014–2015 роках. На початку повномасштабного вторгнення брав участь в оборонних операціях в районі Чорнобиля та в напрямку Ніжина.

Водночас, як відомо, регулярно з’являються докази та свідчення про катування та страти полонених українців росіянами. Зокрема, протягом грудня прокуратура України відкрила щонайменше три кримінальних провадження щодо жорстокого поводження з військовополоненими.

В одному випадку росіяни неподалік від Степового Донецької області розстріляли двох українських бійців, які здавалися в полон. Подібна страта сталася й неподалік Роботиного Запорізької області – росіяни розстріляли трьох українських полонених.

Армія РФ використовує полонених і як “живий щит“. Такий випадок, зокрема, зафіксований поблизу Роботиного.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter