Прокуратура почала розслідування через відео, де солдати РФ використовують військовополонених як “живий щит”

Дата: 14 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Запорізька обласна прокуратура розпочала кримінальне провадження за порушення російськими військовими законів та звичаїв війни. 

За попередніми даними, службовці сил РФ використовували українських військовополонених як “живий щит” під час бойових дій проти ЗСУ під Роботиним. 

Про це повідомив Офіс генерального прокурора.

Прокуратура почала розслідування після публікації журналістами “Радіо Свобода” відео, яке українські військові зняли поблизу своїх позицій під селом Роботине Запорізької області.

На записі видно, як декілька російських військових рухаються в бік українських позицій з піднятими автоматами. Попереду росіян ідуть інші військові з руками за головою. Їхня форма суттєво відрізняється від строю озброєних військових. Зокрема, через це журналісти та слідчі припускають, що це могли бути українські військовополонені. 

На відео потрапило і те, як росіяни стріляли з-за спин полонених в бік українських позицій. Згодом один з військових РФ ледь не впритул наблизився до полоненого, однією рукою узяв його за плече, а у другій тримав піднятий автомат. Так росіянин продовжив іти в бік ЗСУ.

Усі деталі та обставини цього порушення нині досліджують слідчі Служби безпеки України у Запорізькій області. Крім того, хід розслідування контролює Офіс генпрокурора.  

Як відомо, використовувати людей, як “живі щити”, суворо заборонено нормами міжнародного гуманітарного права. Крім того, військовополонені є окремою категорією, яка перебуває під захистом МГП.

Однак росіяни прикриваються і цивільними заручниками. Зокрема, під час відступу з правого берега Херсонської області, росіяни використовували цивільних заручників як “живий щит” для військової техніки. За словами свідків, військові РФ випускали на понтони техніку та автозаки з цивільними по черзі.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter