В одному з харківських барів є коктейлі з назвами “Зґвалтований” та “Мрія педофіла”: що з цим не так?

Дата: 20 Березня 2024
A+ A- Підписатися

У Харкові, у коктейль-барі “Поза зоною”, усі напої мають сексуалізовані назви – “МЖМ”, “Шибари”, “Вібратор”, “Лесбійка”. Однак деякі з них є мізогінічними – “Насмоктала”, “Повія”, “Дешева хвойда”, а також мають назву протизаконних явищ – “Зґвалтований”, “Інцест”, “Мрія педофіла”. На це звернула увагу блогерка та музикантка ТУЧА, яка зрештою написала заяву до поліції, і відреагували активістки та правозахисниці, а також власне харківʼяни, які висловили невдоволення на сторінці бару. 

ZMINA зібрала, що відомо наразі.

Фото: інстаграм-сторінка бару “Поза зоною”

Так, Марія Тучка, більш відома як ТУЧА, розповіла, що заклад “Поза зоною” у своїй коктейльній карті, окрім просто назв сексуального характеру, має такі позиції, як “Мрія педофіла” та “Зґвалтований”. 

“Комунікація в коментарях – приниження, іронія і прикривання ЗСУ (як вам, мої товариші і товаришки військові?). Я написала заяву в поліцію, але окрім штрафів, я вважаю, заклад має переглянути свою позицію”, – зазначила дівчина.

У коментарях на інстаграм-сторінці бару вона також перепитала, як сприймати такі назви, на що в “Поза зоною” відповіли: “Сприймайте так, як дозволяє ваша фантазія”. 

Фото: інстаграм-сторінка бару “Поза зоною”

Деяким іншим користувачкам, які опублікували сторис із засудженням цих назв, бар пообіцяв подарувати фірмовий коктейль “Врот”. 

Окрім специфічних назв, кожен коктейль також має опис. Зокрема, напій “Садистка” описують так: “Полуниця з ароматом дерева (не плутати з колишньою) та яблуко з ароматом ананаса”. Коктейль “Перший секс” має такий опис: “Кремова, як ч**н після м**ету, полуниця, сумісно з багряною вишнею, яку доповнює травʼяний лайм”. Тим часом про коктейль “Повія” розповідають так: “Ніжний, як цнотливість 96-річної бабусі, персик, разом з соковитою вишнею та молодою маракуєю”

У коментарях до публікацій деякі користувачки наголосили на недоречності назв, повʼязаних із сексуальним насильством. Попри те що бар усі звинувачення відкидає, сторінку з коктейлем “Зґвалтований” із закріплених сторис приховав. 

Коментарі в інстаграмі бару “Поза зоною”

Проєктна менеджерка Центру прав людини ZMINA Ірина Юзик також звернула увагу на те, що чимало з цих назв популяризують та стандартизують культуру зґвалтування.

“У той час, коли правозахисниці роками крок за кроком роблять освітні кампанії з культури згоди, якийсь один заклад громадського харчування своїм меню перекреслює неймовірні зусилля в цьому напрямі. Коли феміністкам закидують, що вони моралізаторки, я відповідаю: ніхто не хоче заборонити секс та еротику. Відповідальність суспільства – запобігати насильству, а не сприяти його поширенню”, – зазначила вона. 

Ірина також пояснила, що культура зґвалтування – комплекс переконань, що заохочує сексуальну агресію чоловіків та схвалює агресію проти жінок. Тобто це пропаганда того, що сексуальність має бути жорстока, а зґвалтування нібито є виявом пристрасті чоловіка, який “не втримався” від застосування сили до жінки, яка йому сподобалася. У такому суспільстві, як зазначає Юзик, жінки й дівчата не можуть почувати себе в безпеці.

“Культура зґвалтування завжди була зброєю на війні. І феміністки говорили про це від самого початку появи феміністичного руху. Ми всі побачили, що це не перебільшення, коли до нас прийшла велика війна. Ми зараз маємо сотні потерпілих від зґвалтувань окупантів; сотні спеціалісток намагаються витягнути цих жінок зі стану відчаю та знецінення. І водночас громадський заклад в українському місті пропагує сексуальне насильство”, – додала менеджерка.

На це також відреагувала феміністична активістка та журналістка видання “Гендер в деталях” Євгенія Дишлева, яка в коментарі виданню ZMINA наголосила, що назви на кшталт “Мрія педофіла” та “Зґвалтований” є очевидною і незавуальованою романтизацією насильства та педофілії. Тоді як сам бар не розуміє причини суспільного обурення, не вбачає порушення закону і вважає такі назви виявом власної креативності.

“Це привід написати скаргу на рекламу та й узагалі звернутися до Уповноваженого з прав людини. У коментарях цей заклад відповів людині, яка заявила, що пережила сексуальне насильство в дитинстві: “Ви з лісу?.. Ми попереджали про специфічні назви”. Це аморально й неприпустимо як у часи війни, коли росіяни ґвалтують наших людей, так і взагалі в цивілізованому суспільстві. Вдячна ТУЧІ за те, що артистка свідома та небайдужа!” – зауважила журналістка.

Насамкінець вона відзначила певну парність подій, оскільки останніми днями, за її словами, у Харкові відбулося певне загострення проблеми порушення підприємцями Закону “Про рекламу”. 

Згодом бар опублікував сторис, у якій зазначив, що закривається. Однак за кілька годин додав, що це був жарт. 

Також ввечері на сторінці закладу зʼявилася сторис з висміюванням цього скандалу. 

Раніше ZMINA писала, що 14 березня в інстаграмі ТРЦ “Нікольський” зʼявилася реклама магазину OliaGarho, який незабаром відкриється в торговельному центрі. У ній зазначається, що в магазині можна буде знайти “авторські моделі, які отримали високу оцінку у клієнток в Україні та за кордоном”, однак це супроводжується сексуалізованим відеорядом – відвертими позами моделі, нехарактерними для реклами одягу. У коментарях користувачі зазначають, що не зрозуміли, рекламою чого саме є це відео. 

Нагадаємо, що в Україні чоловіки та жінки однаково негативно ставляться до сексистської реклами. Крім того, подібна реклама відвертає увагу від продукту та ніяк не впливає на запам’ятовування бренду, який рекламується.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter