В Одесі російського пропагандиста засудили до 10 років ув’язнення за підготовку терористів

Дата: 09 Червня 2023
A+ A- Підписатися

В Одесі Приморський райсуд визнав російського пропагандиста винним у сприянні вчиненню терористичного акту та заочно засудив до 10 років позбавлення волі.

Про це повідомила пресслужба Управління СБУ в Одеській області.

За даними УНІАН, йдеться про уродженця Дніпра Олексія Анпілогова. За даними слідства, чоловік був активним прихильником Антимайдану. Не погоджуючись із ідеями Революції гідності й державною політикою України, виїхав 2014 року до Росії. Пізніше прибув на тимчасово окуповану територію Луганської області та очолив так зване гуманітарне управління “міністерства оборони” терористичного угруповання “ЛНР”.

Заради втілення плану створення “Новоросії” у квітні-червні 2014 року пропагандист завербував двох жителів Одеси. Вони мали збирати інформацію про місцевість, фотографувати об’єкти інфраструктури, стежити за проукраїнськими активістами та офісами проукраїнських громадських об’єднань у місті. Водночас проросійського куратора цікавила інформація про суспільно-політичну ситуацію в місті та настрої одеситів після подій 2 травня 2014 року.

Завербовані отримували від куратора гроші, комп’ютерну техніку, засоби конспіративного зв’язку, зброю та сировину для вибухівки. У червні 2014 року на стадії підготовки злочинів їх затримали співробітники СБУ.

Після початку повномасштабного вторгнення пропагандиста регулярно цитували російські ЗМІ, називаючи військовим експертом.  

Суд визнав зловмисника винним за частиною 2 статті 258-4 Кримінального кодексу України – “Сприяння вчиненню терористичного акту за ознаками вербування кількох осіб”. Його засудили до 10 років позбавлення волі. Початок строку відбування покарання засудженому обчислюватимуть з дати його затримання та реального виконання покарання.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що колишній міський голова Рубіжного на Луганщині Сергій Хортів отримав максимальне в межах санкції покарання за колабораціонізм (заочно) – 10 років позбавлення волі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter