В Криму Росгвардія вербує кримчан на службу на тимчасово окуповану Донеччину

Дата: 10 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Незаконне “управління Росгвардії” в тимчасово окупованому українському Криму запрошує кримчан на військову службу за контрактом на територію, яку тимчасово контролюють утворені Росією незаконні збройні формування Донеччини. При цьому добровольців обіцяють нібито не залучати до бойових дій, а лише до контролю нових окупованих територій Донбасу.

Відповідні оголошення про набір з’явилися на кримських сторінках, інформує Центр журналістських розслідувань.

Військовослужбовець Росгвардії на окупованій Херсонщині

Як випливає з оголошень, відомство “проводить набір громадян, які перебувають у запасі збройних сил РФ, для проходження військової служби за контрактом на посадах сержантів та солдатів на звільнених територіях Донецької народної республіки”.

“Прискорене потрапляння на той світ пропонує жителям окупованого Криму “Головне управління Росгвардії по Республіці Крим та м. Севастополь”…  Добровольців від 18 до 50 років заманюють грошима та усілякими бонусами. Їм обіцяють виплатити одразу 195 тисяч рублів, і стільки ж – щомісяця, житло, безплатне харчування та медичне забезпечення та щорічна відпустка від 45 діб”, – повідомляють у Центрі журналістських розслідувань.

Один день на службі в ДНР, йдеться в оголошеннях, прирівнюється до трьох.

В такому ж самому оголошенні на іншому сайті вказано номер частини, куди кримчан запрошують служити – у складі військової частини №6946.

Як випливає з відкритих джерел, в/ч 6946 зареєстровано в українському Донецьку 13 лютого 2023 року за адресою: б-р Пушкіна, 2-А. Командиром частини є Гаріфуллін Руслан Вільєвич, занесений до бази “Миротворець” як “російський воєнний злочинець, учасник відкритого військового вторгнення в Україну та каральної операції проти мирного населення на тимчасово захоплених територіях України”.

Полковник Руслан Гаріфуллін, команди військової частини 6946 Росгвардії

У послужному списку полковника Гаріфулліна: служба у 26 загоні спецпризначення “Барс”, до 2018 року він командував казанською в/ч 5598 Росгвардії (в/ч 5598 бере участь у війні проти України), потім був командиром в/ч 3671 у Нижегородській області, а з лютого 2023 року прийняв командування в/ч 6946 в українському Донецьку, яке тимчасово контролюється збройними формуваннями РФ.

У Центрі журналістських розслідувань вказують, що кадровий голод у силових структурах ОРДЛО посилився із початком повномасштабного вторгнення Росії до України. Він пояснюється, зокрема, мобілізацією силовиків, що діяли на територіях “народних республік”, з подальшою їх утилізацією на фронті.

8 серпня 2023 року стало відомо, що українські правоохоронці повідомили про підозру начальнику “штабу управління Росгвардії” в тимчасово окупованому Криму. Слідчі встановили, що 2014 року силовик зрадив присязі на вірність українському народу та перейшов працювати до незаконно створеного “Головного управління федеральної служби військ Нацгвардії РФ по Республіці Крим та м. Севастополю”.

У Прокуратурі АРК не називають ім’я та прізвище підозрюваного, проте чиновник, який не був уповноважений розмовляти з медіа та захотів залишитися анонімним, повідомив Крим.Реалії, що йдеться про Харева В’ячеслава Олеговича (Kharev Viacheslav Olehovych, Kharev Vyacheslav Olegovich). Його публічних коментарів у цій справі наразі немає.
 
Раніше повідомлялося, що Прокуратура Автономної Республіки Крим та Севастополя скерувала до українського суду 3 обвинувальних акти щодо ексспівробітників МВС України в Криму, які перейшли на службу до росіян.

Як відомо, чоловіків примусово мобілізують і на інших окупованих територіях, наприклад на Херсонщині, а на можливості не потрапити на фронт створили “бізнес”. Так, в окупованій частині Луганської області за це вимагали 15 тисяч доларів, на Донеччині – від 1 до 2,5 тисячі доларів залежно від “послуги”. 

Аби отримати інформацію про те, як здатися в полон, російським військовослужбовцям або їхнім рідним та близьким слід звернутися на цілодобову телефонну лінію за номерами: +38 066 580 34 98; +38 093 119 29 84. Інформація про здачу в полон російською також є на телеграм-каналі “Хочу жить”.

Чоловіки, які не мають змоги виїхати, змушені ховатися. Своєю історією такого досвіду ділився зі ZMINA 21-річний Кирило, який місяць жив у повній ізоляції у квартирі в Донецьку, про яку знала лише його мама. 

Нагадаємо, що понад 40% військовополонених в Україні – це мешканці окупованих районів Донеччини та Луганщини. Не всі вони є примусово мобілізованими. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter