Онкохвору ув’язнену, яку не лікували в колонії, побили після скарги до ЄСПЛ

Дата: 04 Жовтня 2019
A+ A- Підписатися

У виправній колонії на Дніпропетровщині після скарги на бездіяльність лікарів адміністрація побила хвору на рак ув’язнену Анну Солопову.

Про це у відкритому листі до президента Володимира Зеленського, Омбудсмана Людмили Денісової та міністра юстиції Дениса Малюськи розповів адвокат жінки Геннадій Токарев.

Солопова потрапила під варту, коли їй було лише 19 років. В ув’язнені у дівчини діагностували рак лімфатичної системи, який потребував термінового лікування. Проте медичні працівники, як розповів її адвокат, не надавали їй належної допомоги, а тому вона подала позов до ЄСПЛ.

Починаючи з квітня минулого року дівчина отримувала лікування, адже до справи долучились Омбудсман та правозахисники, а згодом уже ЄСПЛ визнав, що через бездіяльність лікарів Україна порушила права жінки, та зобов’язав медиків допомогти ув’язненій.

30 серпня поточного року Солоповій, як зазначив її адвокат, несподівано повідомили про переведення до іншої колонії, а перед етапуванням жорстоко побили.

“Раптово на неї накинулися декілька співробітників колонії з кийками, які безпричинно жорстоко побили її й заштовхнули до автозака”, – повідомив адвокат зі слів ув’язненої.

Новоприбулу ув’язнену в колонії Кам’янського оглянули медики, які зафіксували тілесні ушкодження та склали рапорт. Однак згодом виявилося, що їхні колеги з Дніпровської колонії не передали разом з дівчиною її медичну картку, а тому продовжити лікування від раку в новій установі не можуть. 

“Лікування їй не проводиться вже більше місяця. Зараз стан здоров’я Анни Солопової дуже поганий, у неї знов почали збільшуватися пухлини на шиї, її лихоманить”, – розповів адвокат.

Він додав, що, не передавши документи ув’язненої, працівники установи помстилися їй за розголос, адже після рішення ЄСПЛ негативних наслідків зазнали певні особи з числа адміністрації.

“Якщо синці та садна, які завдали беззахисній дівчині ті, хто має нахабство називати себе офіцерами, зникають через певний час, то припинення її лікування від смертельного захворювання загрожує самому її життю і має ознаки вбивства”, – каже Токарев. 

У своєму листі адвокат закликає представників влади в межах своїх повноважень вжити негайних заходів для збереження життя дівчини. Водночас він зазначив, що просить вважати його лист повідомленням про вчинене кримінальне правопорушення. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter