В Камбоджі десятьох екоактивістів відправили за ґрати за “змову проти влади” та “образу короля”

Дата: 07 Липня 2024
A+ A- Підписатися

У Камбоджі десятьох екоактивістів організації Mother Nature (“Матінка природа”) за звинуваченням у змові проти влади та образі короля засудили від шести до восьми років позбавлення волі.  

Про це повідомляють CNN та Reuters.

Джерело: CNN

За інформацією ЗМІ, у рішенні суду йдеться про те, що активісти нібито займалися заохоченням до соціальних заворушень, а стосовно звинувачення в образі короля, то це нібито відбулося під час внутрішньої зустрічі групи в Zoom.

Зазначається, що п’ятьох засуджених затримали під час мирної акції, на якій вони тримали в руках написи: “Правосуддя мертве”.

Вже тривалий час активісти “Mother Nature” проводять кампанію проти руйнування довкілля в Камбоджі, зокрема, протестуючи проти вирубки лісів, незаконного видобутку піску та корупції в проєктах розвитку.

“Зараз Камбоджа – це лісозаготівля, браконьєрство, видобуток корисних копалин, перетворення озер на землю та знищення річок, а також експорт величезної кількості піску. Офіційні особи використовують навколишнє середовище для отримання прибутку, і наша група робила все можливе, щоб зупинити ці неетичні проєкти та захистити природу”, – розповів журналістам засновник організації Алехандро Гонсалес-Девідсон, якого після депортації з країни засудили заочно також за образу короля Камбоджі.

Він додав, що трьох активістів місцеві правоохоронці заарештували після того, як у 2021 році вони зафіксували скиди забруднень у тамтешню річку Тонлесап.

“Вироки демонструють, що держава використовує камбоджійські суди як зброю для того, аби зупинити будь-які публічні дискусії”, – вважає лідер опозиції у вигнанні Му Сочуа.

Зі свого боку представник уряду Пе Бона у коментарі Reuters сказав, що влада Камбоджі займається покаранням не критиків, а порушників закону.

“Я закликаю групи громадянського суспільства розрізняти критику та злочини. Це – дві різні речі”, – додав він.

Свою позицію щодо вироків активістам у Камбоджі опублікувала організація “Fridays for Future”, яку заснувала Грета Тунберг.

“Участь у політичних протестах – фундаментальне право людини. Тому нас глибоко засмучує і обурює арешт десятьох наших друзів-активістів з Mother Nature Cambodia, – заявили там і закликали владу країни скасувати вирок.

Звинувачення та арешти також засудила міжнародній правозахисна організація Humam Right Watch.

“Владі Камбоджі варто дослухатися до кліматичних активістів замість того, щоб ув’язнювати їх. Звинувачення мають бути скасованими, а ув’язнені негайно звільнені”, – йдеться в повідомленні правозахисників.

Місія Європейського Союзу в Камбоджі теж висловила занепокоєння ситуацією.

“Ми закликаємо до відстоювання демократичних стандартів та поваги до прав людини, зокрема й права на мирний протест”, – зазначили там.

Нагадаємо, у вересні 2022 року в Таїланді за образу монархії суд відправив за ґрати політичну активістку. Жінку засудили до двох років позбавлення волі через те, що вона була одягнена так само як і королева країни, під час вуличного протесту, який суд визнав образливим для королівської родини.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter