У Таїланді активістку відправили за ґрати через те, що вона одягнулася так само, як королева країни

Дата: 13 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

У Таїланді за образу монархії суд відправив за ґрати політичну активістку. Жінку засудили до двох років позбавлення волі через те, що вона була одягнена так само, як королева країни, під час вуличного протесту, який суд визнав образливим для королівської родини.

Про це повідомляє Reuters.

25-річну трансгендерну жінку Джатупорн “Нью” Сауенг визнали винною в навмисному висміюванні монархії під час вуличного протесту в Бангкоку у 2020 році. Спочатку її засудили до трьох років в’язниці, але скоротили термін до двох років.

Акція протесту на червоній доріжці, за яку засудили активістку, – одна з кількох того року, де критикувалися монархія та її вплив на військовий уряд. Під час акції Джатупорн на знак протесту пройшлася червоною доріжкою в традиційній рожевій шовковій сукні. Чоловік тримав над активісткою парасольку, а інші протестувальники сиділи на землі, як того вимагає традиційна тайська культура в присутності королівської сімʼї.

Багато хто сприйняв цю акцію протесту як зображення королеви, з якою тричі розлучений король Маха Ваджиралонгкорн одружився за кілька днів до своєї офіційної коронації у 2019 році.

“Джатупорн весь час заперечувала звинувачення і заявляла, що вона зазвичай одягає традиційний тайський одяг. Але суд вважає це насмішкою та наклепом на монархію”, — зазначив адвокат Крісаданг Нутчарат. Він планує оскаржити рішення суду.

У Таїланді наклеп чи образа короля, королеви, спадкоємця чи регента є злочином, за який передбачено покарання до 15 років ув’язнення відповідно до одного з найсуворіших у світі законів про “образу величності”.

За даними групи юридичної допомоги Thai Lawyers for Human Rights, яка відстежує подібні справи, Джатупорн “Нью” Сауенг є однією з принаймні 210 активістів, яким за останні два роки висунули звинувачення в образі королівської родини у зв’язку з протестами, які закликають до реформ могутньої монархії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter