В Іспанії остаточно схвалили закон про амністію для каталонських сепаратистів

Дата: 31 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Іспанський парламент 30 травня остаточно схвалив суперечливий закон про амністію для каталонських сепаратистів: раніше законопроєкт викликав масові протести в країні.

Про це пише CNN.

Лідер каталонських сепаратистів Карлес Пучдемон. Джерело: REUTERS

Амністію минулого року запропонувала Соціалістична партія премʼєр-міністра Педро Санчеса як спосіб заручитися підтримкою каталонських сепаратистських партій після безрезультатних виборів.

Іспанський уряд представив законопроєкт як спосіб вийти з кризи 2017 року, коли лідери сепаратистів намагалися проштовхнути відокремлення Каталонії через референдум.

Документ про амністію розлютив правих в Іспанії й викликав масові протести в країні. Попри це, його все ж ухвалили 177 голосами завдяки підтримці двох каталонських сепаратистських партій – Junts (“Разом”) і Esquerra Republicana (“Республіканська лівиця”). Проти проголосували 172 депутати іспанського парламенту.

Указаний закон стосується 309 осіб, яким загрожує кримінальне переслідування за їхню роль у невдалій спробі проголошення незалежності Каталонії, включно з політичними лідерами. Разом із ними під амністію потраплять 73 офіцери поліції.

Водночас ухвалений закон дозволить лідеру партії Junts та експрезиденту уряду Каталонії Карлесу Пучдемону повернутися з вигнання до Іспанії, оскільки йому більше не буде предʼявлено судові звинувачення.

З колишнього віцепрезидента уряду Каталонії Оріолу Жункерасу знімуть заборону обіймати державні посади.

Референдум про незалежність Каталонії місцева влада провела 1 жовтня 2017 року. Тоді за відокремлення від Іспанії проголосували 90,18% жителів регіону (2,04 мільйона людей), проти – 7,83% (177 тисяч). Однак офіційний Мадрид не визнав результатів референдуму.

Прагнення Каталонії до незалежності стало причиною найбільшої політичної кризи в Іспанії за останні 40 років.

Проти тодішньої влади Каталонії порушили кримінальні справи, зокрема, за розтрату бюджетних коштів. Деяких членів місцевого уряду ув’язнили, інші втекли з країни та переховуються в інших країнах ЄС.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що уряд Іспанії домагатиметься ухвалення закону про гендерний паритет, яким вимагатиме рівнішого представництва жінок і чоловіків у політиці, бізнесі й інших сферах суспільного життя.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter