В Ірані вперше в історії на пост глави держави балотуватиметься жінка

Дата: 02 Червня 2024
A+ A- Підписатися

В Ірані триває реєстрація кандидатів на позачергові вибори президента країни. Уперше в історії держави серед кандидатів є жінка. Це колишня членкиня парламентського комітету з національної безпеки та зовнішньої політики Зохре Елахян.

Про це пише Al Mayadeen.

Зохре Елахіян. Джерело: Wikipedia

30 травня розпочалася реєстрація кандидатів на 14-ті президентські вибори в Ірані.

Колишня депутатка Зохре Елахіян – перша в історії  жінка, що стала кандидаткою в президенти на позачергових виборах, які призначені після загибелі в авіакатастрофі президента Ебрахіма Раїсі.

57-річна Елахян – лікарка і колишня членкиня парламентського комітету з національної безпеки та зовнішньої політики. Вона двічі обиралася до парламенту. Політикиня підтримує правила обов’язкового носіння хіджаба. У березні Канада ввела проти неї санкції за схвалення страти для протестувальників, які беруть участь у русі “Жінка, життя, свобода”.  Її кандидатуру схвалили після кількох місяців жорсткої політики та дій уряду проти жінок, які ігнорують обов’язкове носіння хіджаба.

Під час своєї реєстрації для участі в майбутніх президентських перегонах, Елахян оголосила про свій девіз – це “здоровий уряд, здорова економіка і здорове суспільство”.

Зазначається, що на пост майбутнього президента Ірану балотуватимуться також голова Центрального банку країни Абдул Насер Хемматі, колишній очільник парламенту Алі Ларіджані та екскерівник Вищої ради національної безпеки Ірану Саїд Джалілі. Як пише Al Mayadeen, Джалілі відомий своєю жорсткою позицією щодо перемовин зі США та іншими країнами Заходу.

Передвиборча кампанія кандидатів у президенти триватиме 14 днів – до 26 червня. Саме ж голосування відбудеться 28 червня.

Нагадаємо,19 травня вертоліт, який перевозив президента Ірану Ібрагіма Раїсі, потрапив в аварію поблизу азербайджанського міста Джульфа. Усі пасажири загинули. Глава Ірану саме повертався з Азербайджану, де мав зустріч із президентом Ільхамом Алієвим.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter