В Ірані силовики побили кийками жінок у вагонах метро за відмову одягти хіджаби

Дата: 20 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

В Ірані представники сил безпеки відкрили вогонь по людях на станції метро в Тегерані. Потім силовики зайшли у вагон для жінок і побили іранок, які не вдягнули хіджаби на знак протесту проти вбивства Махси Аміні.

Про це повідомляє The Guardian.

На відео, яке опублікувало видання, видно, як пасажири біжать до виходів після того, як іранські силовики почали стріляти по переповненій платформі.

На іншому відео, яке поширив у твіттері один з журналістів BBC, видно як силовики б’ють кийками жінок в одному з вагонів.

Демонстрації в Ірані посилилися на початку тижня, 15 листопада. Організатори протестів закликали провести триденну акцію в пам’ять про “кривавий листопад” 2019 року, коли сотні людей загинули під час протестів проти підвищення цін на пальне. Протестувальники зайняли станції метро й скандували антиурядові гасла, а жінки спалювали хіджаби.

За даними норвезької неурядової організації з прав людини в Ірані (IHRNGO), сили безпеки вбили понад 300 людей під час протестів у країні. Близько 15 тисяч людей заарештували. Наразі п’ятьох протестувальників засудили до смертної кари.

Раніше ZMINA повідомляла, що на початку листопада, представники сил безпеки Ірану до смерті забили кийками 35-річну докторантку філософії Насрін Гадрі в Тегерані. Її батька змусили сказати, що жінка померла від хвороби.

Нагадаємо, станом на 13 листопада, під час протестів в Ірані загинули щонайменше 326 людей, серед яких 43 дитини. Загальнонаціональні демонстрації проти духовенства країни тривають через смерть 22-річної Махси Аміні під вартою поліції моралі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter