В Ірані поліція закрила книжковий магазин через те, що туди прийшли жінки без хіджабів

Дата: 26 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

У столиці Ірану Тегерані поліція закрила центральну філію мережі книгарень Shahr-e Ketab через проведений їхніми співробітниками культурний захід, у якому брали участь жінки без хіджабу.

Про це повідомляє Iran International.

Книгарня Shahr-e Ketab в Тегерані. Джерело: iranintl.com

Як пише видання, Shahr-e Ketab – найбільша в Ірані мережа книгарень та музичних магазинів, а також некомерційна організація, яка реалізує різноманітні культурні проєкти.

Журналісти не уточнюють, який саме захід спричинив закриття магазину, але відомо, що столична поліція опечатала торговельну точку і пояснила це “недотриманням правил торгівлі та директив міністерства внутрішніх справ“.

Іранський священнослужитель Мохаммад-Тагі Фазель-Мейбоді, який виступає проти примусу жінок до носіння хіджабів, розкритикував дії поліції та додав, що кошти, витрачені на контроль за хіджабами, можна було б витрачати на боротьбу з корупцією та зростанням цін у країні.

“Книжкове місто в Тегерані закрили через кілька пасом волосся!” – написав релігійний діяч.

Iran International повідомляє, що влада Ірану останні 40 років тисне на бізнесменів і закриває ті підприємства, які не стежать за релігійним дрес-кодом. Останніми місяцями контроль за підприємцями посилився.

Зазначається, що водночас іранки дедалі частіше відмовляються носити хустки, ризикуючи не отримати навіть послуг у державних установах, включно з лікарнями.

Минулого тижня представник поліції аеропортів Ірану Мохсен Агілі повідомив, що жінки, які не повністю дотримуються “хіджабу, запропонованого шаріатом”, більше не обслуговуватимуться в повітряних гаванях країни.

Нагадаємо, у вересні поточного року парламент Ірану ухвалив законопроєкт “Про хіджаб та цнотливість”, згідно з яким місцеві жінки можуть отримати десять років позбавлення волі за відмову носити хіджаб на вулиці.

Раніше ZMINA повідомляла, що у вересні минулого року 22-річну Махсу Аміні в Тегерані затримала поліція моралі за нібито порушення закону, який вимагає від жінок покривати волосся хіджабом або носити хустку. З поліцейської дільниці Аміні відвезли до лікарні, де вона за кілька днів померла.

Того ж місяця в країні почалися масові заворушення через смерть Аміні. Протестувальники вважають, що причиною її загибелі стало побиття співробітниками силових структур. Люди виступали з гаслами проти поліцейського насильства, проти боротьби іранської влади з інакодумством, за демократизацію країни та за повалення режиму аятоли Алі Хаменеї.

На тлі масових заворушень іранська влада в грудні 2022 року заявила, що ліквідувала поліцію моралі та що вона “не має нічого спільного із судовою системою”. Але в липні поточного року в країні оголосили про повернення на вулиці населених пунктів поліції моралі, яка має “забезпечити виконання вимог про носіння хіджабу жінками”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter