В Ірані почнуть штрафувати жінок, які не одягатимуть хіджаб у публічних місцях

Дата: 07 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

В Ірані жінок, які відмовлятимуться носити хіджаб у громадських місцях, штрафуватимуть. А студенток, які не дотримуватимуться дрес-коду, не допускатимуть до занять.

Про це повідомляє видання Vice.

Жінки на протесті в Тегерані 19 вересня. Фото: Абедин Тахеркенаре / EPA-EFE / Shutterstock
Голова комісії з питань культури Ірану Хоссейн Джалалі заявив, що нова система штрафів становитиме від 5000 до 30 мільярдів іранських ріалів (від 10 до 5647 доларів). Джалалі додав, що порушники закону про носіння хіджаба спочатку отримають текстове повідомлення з попередженням. Тим, хто продовжить порушувати закон, випишуть штраф.

Міністерство освіти країни закликало вчителів стежити за тим, щоб дівчата обов’язково носили хіджаби. Школам також рекомендують зосередитися на “створенні серед учнів позитивних розмов на тему ісламської культури й вірувань”.

Уряд Ірану також почав закривати підприємства, які обслуговують жінок без хіджабів. Щоденна Тегеранська газета Etemad пише, що в низці міст країни закрили чи призупинили роботу готелів і зон відпочинку за “порушення ісламських настанов”.

Нагадаємо, на початку квітня в Ірані правоохоронці затримали двох жінок після того, як на них напав невідомий чоловік – він облив їх йогуртом, ймовірно, через те, що вони не покривали волосся на публіці. В країні носіння хіджаба є обовʼязковим, це затверджено на законодавчому рівні.

У грудні 2022 року ZMINA писала, що влада Ірану перегляне закон про обовʼязкове носіння хіджаба для жінок. Таке рішення стало наслідком загальнонаціональних демонстрацій проти духовенства Ірану, які з осені минулого року тривають у країні.

У вересні 2022 року мешканка Ірану Махса Аміні впала в кому, а згодом померла після того, як її затримала поліція моралі, за порушення правил носіння хіджаба. Ця подія викликала хвилю протестів в Ірані.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter