В Ірані курдську письменницю засудили до 39 місяців в’язниці за “змову проти безпеки країни”

Дата: 20 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

В Ірані засудили курдську письменницю та дослідницю Можган Кавусі до 39 місяців ув’язнення за звинуваченням у змові проти безпеки країни та антиурядовій пропаганді.

Про це інформує організація Hengaw.

Можган Кавусі

Як повідомляють у правозахисній організації, судове засідання, на якому Кавусі ухвалили вирок, відбулося 18 грудня місті Сарі провінції Мазендеран. Кавусі спочатку призначили кілька покарань за трьома звинуваченнями.

Так, суд призначив письменниці 39 місяців колонії за змову проти безпеки країни. Також її засудили до 15 місяців в’язниці за образу другого вищого керівника Ірану аятоли Алі Хаменеї та восьми місяців за пропагандистську діяльність проти режиму.

Проте суд застосував норму, за якою тривалий термін поглинає решту. Отже, жінка відбуватиме 39 місяців у в’язниці Тонекабон.

Можган Кавусі – письменниця, яка присвячувала свої роботи курдській мові, а також правам людини. Жінку затримали в місті Келардашт провінції Мазендеран 22 вересня 2022 року під час масових протестів проти обов’язкового носіння хіджабу під гаслом “Жінки, життя, свобода”. У січні 2023 року Кавусі внесла заставу 3 млрд туманів (близько 72 тисяч доларів. – Ред.) і вийшла на волю до завершення судового розгляду.

Спочатку Кавусі висунули звинувачення в корупції, за що в Ірані загрожує смертна кара. Однак у цій справі суд її виправдав.

Це не вперше, коли силовики затримують Можган Кавусі. Так, у 2019 році її засудили до трьох років колонії за пропаганду проти держави, порушення норм суспільної моралі та членство в організаціях, які мають на меті підрив національної безпеки. Як уточнює Hengaw, тоді курдська письменниця відбула в колонії весь призначений їй термін.

Нагадаємо, наприкінці жовтня поточного року в Ірані журналістки Нілуфар Хамеді й Елахе Мохаммаді, які першими написали про вбивство силовиками за “неправильне носіння” хіджабу 22-річної курдки Махси Аміні, отримали тюремні терміни.

Раніше ZMINA повідомляла, що в серпні поточного року революційний суд Тегерана ухвалив обвинувальний вирок щодо двох іранських журналісток, які висвітлювали протести в країні. Саїде Шафіє та Насім Султан Бейгі засудили до чотирьох з половиною років ув’язнення. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter