В Ірані дядька загиблої Махси Аміні засудили до більш ніж п’яти років ув’язнення

Дата: 13 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

В Ірані дядька загиблої Махси Аміні Сафу Аелі засудили до п’яти років, чотирьох місяців і 17 днів ув’язнення за звинуваченням в участі в акціях протесту, образі аятоли Алі Хаменеї та антиурядовій пропаганді.

Про це повідомила правозахисна організація Hengaw.

Джерело: hengaw.net

За рішенням суду він також має написати біографічну статтю про співробітника служби безпеки, який загинув під час протестів на підтримку Аміні, та розповсюдити її серед інших ув’язнених.

Водночас чоловіку заборонили критикувати іранську владу та залишати країну протягом двох років.

Відбувати покарання Аелі може з перервами, але, перебуваючи на волі, буде зобов’язаний відвідувати освітні, етичні та релігійні курси.

Чоловіка затримали у вересні минулого року у своєму будинку, коли його сім’я відзначала роковини смерті Махси Аміні.

Нагадаємо, що у вересні 2022 року 22-річну Махсу Аміні в Тегерані затримала поліція моралі за нібито порушення закону, який вимагає від жінок покривати волосся хіджабом або носити хустку. З поліцейської дільниці Аміні відвезли до лікарні, де вона за кілька днів померла.

Того ж місяця в країні почалися масові заворушення через смерть Аміні. Протестувальники вважають, що причиною її загибелі стало побиття співробітниками силових структур. Люди виступали з гаслами проти поліцейського насильства, проти боротьби іранської влади з інакодумством, за демократизацію країни та за повалення режиму аятоли Алі Хаменеї.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в грудні 2023 року влада Ірану не дозволила рідним Махси Аміні вилетіти до французького Страсбурга, щоб отримати премію Сахарова, яку дівчині присудили посмертно.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter