В Ірані актрисам, які відмовляються носити хіджаб, заборонили зніматися в кіно

Дата: 29 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Головне управління професійної оцінки та нагляду за кінематографом Ірану склало список актрис, яким заборонили зніматися в кіно, через їхню відмову одягати хіджаб.

Про це повідомив заступник керівника відомства Хабіб Іль Бегі в інтерв’ю IRNA.

Зауважується, що заборона не стосуватиметься вже відзнятих фільмів за участю актрис без хіджаба через витрачені кошти. Однак їхня участь заборонена у нових кінопроєктах.

“Зважаючи на обмеження, ці актриси більше не зможуть продовжувати свою кар’єру в кіно. Їх попередні роботи поступово виходитимуть у дотримання інтересів кінопродюсерів, враховуючи чималі гроші. Але їм буде заборонено брати участь у майбутніх кінороботах”, — заявив посадовець.

Зокрема, до цього списку увійшли кілька відомих іранських акторок, таких як Баран Косарі, Вішка Асайєш, Таран Алідусті, Катаюн Ріахі, Пантеа Бахрам, Хенгаме Газіані та Пега Ахангарані.

Низка іранських актрис під час протестів в Ірані після вбивства у 2022 році поліцією моралі Махси Аміні на знак солідарності демонстративно опублікували власні фото без хіджаба. Акції викликали напруженість у відносинах з державним мовником, після чого актрис видалили з телевізійних програм та фільмів.

Нагадаємо, в Ірані до 2 років вʼязниці умовно засудили відому акторку Афсане Баєган за те, що вона носила капелюх замість хіджаба в громадських місцях. 

Раніше ZMINA повідомляла, що наприкінці вересня парламент Ірану ухвалив законопроєкт “Про хіджаб та цнотливість”, згідно з яким місцеві жінки можуть отримати десять років позбавлення волі за відмову носити хіджаб на вулиці.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter