В американському штаті Техас суд заборонив жінці робити аборт, незважаючи на загрозу її здоров’ю

Дата: 10 Грудня 2023
A+ A- Підписатися
У Техасі Верховний суд штату тимчасово призупинив постанову, яка дозволила 31-річній вагітній жінці зробити аборт. Лікарі виявили у її ненародженої дитини смертельне генетичне захворювання, тому малюк народиться мертвим. Але через ускладнення під час вагітності жінка може більше ніколи не мати дітей.
 
Про це повідомляє CNN із посиланням на постанову суду.
 
Ілюстративне фото

Раніше вагітна Кейт Кокс із Далласу зверталася до суду після того, як дізналася, що її ненароджена дитина має смертельне генетичне захворювання — трисомію за 18-ю хромосомою. 

Лікар попередив пані Кокс, що якщо та народжуватиме, дитина зʼявиться на світ мертвою, а жінці загрожуватимуть серйозні проблеми зі здоровʼям і неможливість мати дітей у майбутньому.

Перед тим жінка неодноразово зверталася до лікарні через сильний біль і рясні виділення під час вагітності.

Суд Техасу надав 14-денний тимчасовий обмежувальний наказ проти заборони штату на аборти, щоб жінка могла законно перервати свою вагітність.

Утім, згодом до суду вищої інстанції звернувся генеральний прокурор Техасу із вимогою скасувати дозвіл на аборт. Зокрема, прокурор заявляв, що Кокс не змогла довести, що її “небезпечний для життя” стан здоров’я, пов’язаний з вагітністю, а також що її симптоми вказують на те, що вона “під загрозою смерті”.

Верховний суд на вимогу прокурора призупинив дозвіл на аборт, однак зазначив, що справа залишатиметься на розгляді. Утім, жодного терміну, коли може бути винесено повне рішення, вказано не було.

Адвокат вагітної жінки сказав, що вони все ще сподіваються, що запит прокурора відхилять.

Нагадаємо, у червні 2022 року Верховний суд США, розглядаючи справу “Доббс проти жіночої організації охорони здоров’я Джексона”, скасував рішення у справі “Роу проти Вейда” від 1973 року, яке визнало конституційним право на аборт.

А у Техасі ще з 2021 року заборонили проводити аборти після шести тижнів вагітності.

Разом з тим, доступ до абортів є одним з важливих елементів забезпечення права на захист репродуктивного здоров’я жінки, а тому Всесвітня організація охорони здоров’я наполягає, що держави повинні гарантувати доступ до безпечної допомоги щодо переривання вагітності для кожної жінки, яка цього потребує. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter