В Афганістані після захоплення влади талібами загинули понад тисячу цивільних – ООН

Дата: 28 Червня 2023
A+ A- Підписатися
Після виведення іноземних військ з Афганістану та захоплення влади бойовиками ультрарадикального ісламістського руху “Талібан” понад тисячу мирних жителів загинули внаслідок бомбардувань та інших актів насильства.
 
Про це повідомляє Reuters із посиланням на звіт місії ООН зі сприяння Афганістану (МООНСА).
 
Джерело: amnesty.org

За даними місії (МООНСА), з 15 серпня 2021 року до травня поточного року 1 095 цивільних осіб були вбиті та 2 679 поранені. Водночас понад 700 осіб загинули внаслідок спрацювання саморобних вибухових пристроїв, зокрема підривів терористів-смертників у громадських місцях.

Понад 1 700 жертв, включно з пораненнями, були спричинені вибухами, відповідальність за які взяла на себе “Ісламська держава”.

Кероване “Талібаном” міністерство закордонних справ у відповіді ООН заявило, що Афганістан упродовж десятиліть стикався з проблемами безпеки під час війни, доки його уряд, відомий як Ісламський Емірат, не перебрав на себе владу, і ситуація покращилася.

Нагадаємо, бойовики ультраправого руху “Талібан” після захоплення влади в Афганістані, ймовірно, катували, вбивали, страчували без суду представників етнічних та релігійних меншин, колишніх солдатів сил національної оборони та тих, кого вважали прихильниками уряду.

Раніше ZMINA повідомляла, що таліби захопили столицю Афганістану на тлі виведення американських військових 15 серпня 2021 року. Згодом вони заявили про “завершення війни” в країні.

7 вересня таліби створили тимчасовий уряд в Афганістані, яким керує один із засновників руху Мохаммад Хасан Ахунд.

20 серпня країну оголосили ісламським еміратом.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter