Катування та позасудові страти: Amnesty International заявила про ймовірні воєнні злочини талібів в Афганістані

Дата: 15 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Бойовики ультраправого руху “Талібан” після захоплення влади в Афганістані, ймовірно, катували, вбивали, страчували без суду представників етнічних та релігійних меншин, колишніх солдатів сил національної оборони та тих, кого вважали прихильниками уряду.

Про це йдеться у звіті міжнародної правозахисної групи Amnesty International, опублікованому 15 грудня.

Представники руху “Талібан”. Джерело: amnesty.org

Правозахисники стверджують, що нинішньому Афганістану “далеко до плавного передання влади, про яке говорили представники “Талібану”. Зокрема, у звіті задокументовано напади та страти людей, пов’язаних з колишнім урядом у Спін-Болдаку, розповіді колишніх солдатів урядових військ про злочини талібів тощо.

“Люди Афганістану знову заплатили своїми життями”, – заявила генеральна секретарка Amnesty International Аґнес Калламар.

Повний масштаб вбивств у всій країні досі залишається невідомим, оскільки таліби припинили послуги мобільного зв’язку або суворо обмежили доступ до інтернету в багатьох сільських районах, уточнюється у звіті.

У документі також наголошується, що сили поваленого уряду Афганістану та американські військові є відповідальними за атаки, які призвели до “великих страждань цивільного населення” після падіння уряду.

Калламар закликала Міжнародний кримінальний суд у Гаазі розслідувати докази всіх можливих воєнних злочинів, “куди б вони не вели”.

Нагадаємо, що таліби захопили столицю Афганістану на тлі виведення американських військових 15 серпня. Згодом вони заявили про “завершення війни” в країні.

7 вересня таліби створили тимчасовий уряд в Афганістані, яким керує один із засновників руху Мохаммад Хасан Ахунд.

20 серпня країну оголосили ісламським еміратом.

Відтепер у країні поновлюють жорсткі заборони та правила, які діяли 20 років тому, коли Афганістан також був під владою талібів.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter