Узбецьким журналістам “Радіо Свобода” почали погрожувати вбивством напередодні президентських виборів

Дата: 20 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Співробітники узбецької служби “Радіо Свобода” (“Радіо Озодлік”) почали отримувати погрози вбивством напередодні президентських виборів, які мають відбутися наступного тижня.

Про це повідомляє українська служба “Радіо Свобода”. 

Шавкат Мірзійоєв. Фото: офіційний сайт президента Узбекистану

Вибори в Узбекистані, де до влади після смерті Іслама Карімова у вересні 2016 року прийшов Шавкат Мірзійоєв, мають відбутися 24 жовтня. З наближенням дня волевиявлення, як зазначають журналісти, в країні почастішали арешти та напади на блогерів і медійників.

Ще влітку, наприклад, на 15 діб арештували блогера Озодбека Курбанова, який фільмував спробу опозиційної незареєстрованої партії “Хакікат ва Тараккійот” подати колективну заяву до Конституційного суду. Політики намагалися повідомити про незаконне фінансування діяльності п’яти офіційно зареєстрованих партій.

“Радіо Свобода” вже кілька разів блокували в Узбекистані, а запити про офіційну акредитацію кореспондентів лишають без відповіді.

16 жовтня всього за 30 хвилин в телеграм-каналі узбецької служби з’явилися десятки повідомлень з погрозами, зокрема вбивством та зґвалтуваннями, які супроводжували зображення з порнографічними елементами та ідентичного змісту повідомленням: “Справжня мета “Озодлік” – організувати заколот в Узбекистані, порушити мир і дискредитувати нашого президента”. Погрози надходили також і на адресу рідних журналістів. 

Повідомлення надходять переважно з анонімних акаунтів, однак принаймні дві погрози надійшли від користувачів, які просувають політику уряду щодо збройних сил.

Президент “Радіо Свобода” Джеймі Флай уже назвав погрози “огидними” і закликав уряд Узбекистану негайно припинити свою тактику залякування незалежних ЗМІ.

Раніше в Узбекистані обмежили доступ до Twitter, TikTok, ВКонтакте і Skype. Офіційно регулятор назвав приводом для таких дій порушення законодавства під час оброблення персональних даних.

Узбекистан посідає одну з найнижчих позицій у рейтингу за рівнем свободи інтернету, який щорічно публікує правозахисна організація Freedom House. Окрім цього, у свіжому рейтингу свободи преси від “Репортерів без кордонів” країна посіла 157-ме зі 180 місць.

Фотографія обкладинки: Valery Sharifulin / TASS

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter