Усіх надавачів соцпослуг в Україні тепер можна знайти на онлайн-мапі: хто може отримувати такі послуги?

Дата: 25 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Відтепер інформацію з Реєстру надавачів та отримувачів соціальних послуг єдиної інформаційної системи соціальної сфери можна знайти в спеціальному розділі сайту Міністерства соціальної політики.

Про це повідомили в уряді.  

Скриншот сайту

Закон, що визначає питання, пов’язані із соціальними послугами, набув чинності в Україні в січні 2020-го. 

Послуги, які мають допомогти подолати складні життєві обставини або ж мінімізувати їхні наслідки, можна розділити і У законі їх розділяють залежно від строку надання на "екстрені", "постійні", "тимчасові" та "одноразові". на чотири категорії: 

  • “прості”, що не передбачають надання постійної або систематичної комплексної допомоги, наприклад консультування чи представництво інтересів; 
  • “комплексні”, що передбачають постійну або систематичну допомогу, як-от соціальний супровід чи соціальна інтеграція;
  • “спеціалізовані”, що надають певній категорії осіб, наприклад біженцям чи людям, які живуть з ВІЛ; 
  • “допоміжні”, що надають у натуральному вигляді, наприклад харчами, предметами й засобами гігієни, одягом чи взуттям.

Право на отримання таких послуг мають окремі люди та сім’ї, які потрапили в складні життєві обставини та/або мають найвищий ризик потрапляння в них, адже один з напрямів соцпослуг – це запобігання.

Складною життєвою обставиною може бути, наприклад, невиліковна хвороба, інвалідність, безробіття, похилий вік чи шкода, завдана конфліктом та тимчасовою окупацією. 

Ілюстраційне зображення. Фото: ЮНІСЕФ

Отримати соцпослуги мають право не тільки громадяни України, але й іноземці, особи без громадянства, біженці та особи, які потребують додаткового або тимчасового захисту. 

Розпочата у 2014 році реформа децентралізації позначилася й на сфері соціальних послуг. Так, є перелік базових соціальних послуг, надання яких має забезпечуватися в ОТГ. Таких базових соціальних послуг 17, і всіх їх можна знайти в статті 16 закону про соціальні послуги. За словами урядовців, основна логіка змін полягає в тому, щоб послуги були максимально наближеними до отримувача.

На платформі, де зібрали інформацію з реєстру, можна фільтрувати дані про надавачів за регіоном, районом та територіальною громадою, а також шукати за ЄДРПОУ, назвою надавача та видами соціальних послуг. 

Урядовці сподіваються, що інструмент не тільки допоможе отримувачам послуг, а й спростить пошук потрібної інформації для організацій, які займаються соціальною підтримкою. 

У Мінсоцполітики закликають надавачів, яких ще немає в реєстрі, для реєстрації звернутися до уряду. 

Нині платформа працює в тестовому режимі. Переглянути її можна за посиланням

Платформа доступна й для людей з інвалідністю. Для цього треба натиснути на перекреслене вухо в правому нижньому кутку екрана.

Нагадаємо, що цього року для окремих категорій ВПО запровадили спеціальні соцпослуги. 

Фотографія обкладинки: Громадський простір 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter