Урядовці закінчили перевірку ВЛК у Києві: черги, багато паперів та спільні огляди чоловіків кількома лікарями

Дата: 27 Березня 2024
A+ A- Підписатися

На виконання рішень РНБО та наказу МОЗ урядовці закінчили перевірку в Києві роботи 10 позаштатних військово-лікарських комісій при територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки. У підсумку знайшли низку питань, які необхідно пропрацювати та вдосконалити. 

Про це розповіли в МОЗ. 

Ілюстраційне зображення. Фото: Слово і Діло

Посадовці побачили багато паперових документів, однакові дані з яких переносять з одного до іншого, а також черги військовозобов’язаних через те, що ВЛК організовує запис лише на перший візит та працює в неоптимальні години. 

Окрім цього, виявили випадки, коли скерування на дообстеження лікар видає, вирішуючи це сам, без погодження з головою ВЛК, а в певних лікарів, які працюють нещодавно в складі комісії, виникають труднощі зі встановленням діагнозів. 

“У деяких випадках через брак досвіду членів комісії трапляються недоліки у веденні документації. Трапляються випадки, коли в експертних документах зазначаються клінічні діагнози, а не експертні”, – розповідають у міністерстві. 

Також зафіксували практику, коли кількох військовозобов’язаних оглядають в одному кабінеті хірург, дерматолог та офтальмолог. 

Рекомендації, як покращити роботу, посадовці надіслали до Київської міської військової адміністрації, територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, медичних закладів.   

Нагадаємо, парламент підтримав у першому читанні законопроєкт щодо мобілізації попри те, що на антиконституційні норми в ньому звертали увагу правники та Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець. Щодо останнього, то Лубінець підготував аналіз документа на дев’яти сторінках, але після розмови з керівництвом Міністерства оборони закликав нардепів підтримувати проєкт у його чинному вигляді. 

Замість Омбудсмана, який мав би контролювати дотримання прав та інтересів громадян, антиконституційні норми документа критикують представники бізнесу. Детальніше про їхні пропозиції можна почитати за посиланням

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter