Уряд зобов’язав сайти держорганів стати доступними для людей з порушенням зору, слуху та моторики

Дата: 25 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Кабінет Міністрів зобов’язав державні органи зробити власні сайти доступними відповідно до міжнародних стандартів WCAG 2.1. 

Про це розповіли в уряді. 

Ілюстраційне зображення жінки з порушенням зору, яка працює за комп’ютером. Фото: bemyeyes.com

WCAG, або Web Content Accessibility Guidelines, – це рекомендації щодо доступності інтернету, розроблені Консорціумом Всесвітньої павутини. Ця організація регулює питання стандартизації мережі з 1994 року. 

WCAG 2.1 є найновішою версією рекомендацій, а розроблення третьої за рахунком почали всього кілька років тому. На початку поточного року WCAG уперше переклали українською.

“В Україні є 2,7 мільйона осіб з інвалідністю. Це число стосується лише офіційно зареєстрованих людей, і воно, на жаль, лише зростатиме через війну… Інвалідність чи тимчасові порушення не мають стати на заваді безперешкодному отриманню потрібної допомоги від держави”, – зазначає Яко Сільє, постійний представник Програми розвитку ООН в Україні, що допомагатиме робити український вебпростір доступнішим.

Україна не єдина зобов’язує робити державні вебсервіси доступнішими для людей з інвалідністю. У ЄС директиву на основі WCAG 2.1, яка зобов’язує робити доступнішими не лише сайти, але й застосунки, ухвалили ще 2016 року. 

Схвалена українським урядом постанова є частиною Національної стратегії безбар’єрного простору.

Нагадаємо, що безбар’єрний простір передбачає й доступну мову спілкування органів влади з громадянами, тож в Україні незабаром посадовців навчатимуть зрозуміло розмовляти. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter