Уряд затвердив технічні вимоги для роботи сміттєспалювальних заводів

Дата: 02 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Кабінет міністрів затвердив технічні вимоги, що допоможуть врегулювати роботу підприємств, які використовують стаціонарні або мобільні установки спалювання та сумісного спалювання відходів. 

Про це розповіли в уряді. 

Завод “Енергія” у Києві. Фото: ua-energy.org

Нині так званий сміттєспалювальний завод в Україні існує лише один – це завод “Енергія”, який працює в Києві ще з 1987 року. Енергія, що утворюється в результаті спалювання відходів на ньому, забезпечує гарячою водою мешканців одного зі столичних масивів.

Якщо в Україні будуватимуть нові подібні заводи, то їх власники будуть зобов’язані скорочувати викиди та скиди, постійно перевіряти роботи установок і вимірювати показники стану повітря, підземних та поверхневих вод, ґрунтів, запахів, шумового забруднення тощо. 

Урядовці кажуть, що будівництво сміттєспалювальних заводів, навіть сучасних, не є пріоритетом, а головною ідеєю на наступні роки для держави є впровадження кругової економіки. До прикладу, торік уряд ухвалив зміни, щоб в Україні відходи, що утворились на виробництвах, могли використовувати для виготовлення кормів, добрив та навіть під час будівництва доріг. До цього їх просто викидали на смітник.

Також оновили правила користування полігонів та сміттєзвалищ, заборонивши скидати туди вибухонебезпечні, окислювальні, легкозаймисті, медичні, озоноруйнівні та чимало інших предметів. 

Нагадаємо, що кілька років тому парламент ухвалив профільний закон щодо сміття. До цього Україна була єдиною країною в Європі, де держава не мала контролю над відходами, а понад 90% їх ховали в землю. 

Україна входить до десятка країн з найвищими показниками смертності від хвороб, які провокує забруднене довкілля. 

Фотографія обкладинки: Рубрика 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter