Уряд оновив правила користування полігонів та сміттєзвалищ: що змінилось?

Дата: 30 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Уряд ухвалив нові правила щодо експлуатації полігонів та сміттєзвалищ. 

Про це розповіли у Кабміні. 

Фото: news.informer.od.ua

Чинні правила діють в Україні від 2010 року, але стосувались вони виключно технічної експлуатації тих об’єктів, де оброблюють тверді відходи. Питання, як-от припинення використання полігонів або їхній вплив на повітря, воду та ґрунт, старі правила не регулювали. 

Нові правила стосуються полігонів як для небезпечних відходів, так і тих, що не є небезпечними, а також інертних. Останній вид відходів стосуєтесь тих, у яких при розміщенні у сміттєвій ямі не відбувається ніяких суттєвих фізичних, хімічних чи біологічних змін.

“Програма моніторингу включатиме, окрім звичних компонентів, ще й такі складові, як шумове навантаження, фільтрат та виробничі стоки, просідання тіла полігону, метеорологічні параметри тощо”, – кажуть посадовці. 

Окремо у правилах прописали види відходів, які не можна викидати на полігони. Це, наприклад, рідкі вибухонебезпечні, окислювальні, легкозаймисті, медичні, озоноруйнівні та чимало інших. 

З повним переліком правил можете ознайомитись за посиланням. 

До минулого року, поки парламент не ухвалив профільний закон щодо сміття, Україна була єдиною країною в Європі, де держава не мала контролю над відходами, а понад 90% їх ховали в землю. 

Україна входить до десятка країн з найвищими показниками смертності від хвороб, які провокує забруднене довкілля. 

Нагадаємо, що лише на Одещині кількість полігонів для сміття вже перевищила пів тисячі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter