Уряд закликає світ об’єднати зусилля, щоб арештувати Путіна

Дата: 29 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Світу слід об’єднати зусилля для виконання рішення Міжнародного кримінального суду щодо арешту винних у депортації українських дітей, зокрема Володимира Путіна. 

З такою заявою виступила віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина

Зображення: телеграм-канал “это канал Миши Петрова”

МКС підозрює в депортаціях дітей не лише Путіна, але і його уповноважену з прав дітей Марію Львову-Бєлову

“Нам відомо про 16 тисяч депортованих українських дітей до Росії, і це лише підтверджені Генпрокуратурою факти. Це діти з конкретних дитячих будинків, де в нас є реєстри і дані. Але ми впевнені, що їх набагато більше”, – каже посадовиця. 

Арештувати Путіна та Львову-Бєлову мають усі країни, що ратифікували Римський статут. Нині пообіцяла зробити це Німеччина, а в ЄС та ПАР свої зобов’язання “взяли до відома”

На тлі оголошення підозри Путіну Росія збирається провести в ООН “неформальне засідання” щодо депортації дітей з України. Росіяни брешуть, що депортували дітей нібито заради їхньої безпеки. Втім, ZMINA раніше вже детально розповідала, як людей з окупованих територій незаконно вивозять під виглядом “евакуацій”. 

Україна вважає, що Росія перебуває в ООН нелегітимно і Річ у тім, що в грудні 1991-го СРСР як держава і суб’єкт міжнародного права “припинила своє існування”, тож Росія не могла набути статусу держави-продовжувача в організації., тож вимагає захистити статут організації та міжнародне право від руйнівного російського впливу й виключити країну з ООН. 

“Сьогодні важливо використати всі наявні міжнародні інструменти, аби забезпечити доступ до цих дітей (депортованих. – Ред.) від різних міжнародних спостерігачів та отримати інформацію про їх розміщення та умови. Більш того, необхідно об’єднати наші зусилля для виконання рішення Міжнародного кримінального суду щодо арешту винних у цих злочинах, зокрема Путіна”, – зазначила Стефанішина. 

Нагадаємо, що українських дітей росіяни розміщують у 57 регіонах РФ, зокрема в Сибіру, а також перевиховують у щонайменше 43 так званих “освітніх таборах”.

Знущатися з депортованих українських дітей в окупованому Криму може беркутівець, який утік туди після Євромайдану. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter