Уряд вилучив з Держреєстру нерухомих пам’яток культурної спадщини національного значення пам’ятники Пушкіну та Щорсу

Дата: 10 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Уряд ухвалив рішення про вилучення з Державного реєстру нерухомих пам’яток культурної спадщини національного значення пам’ятників російському письменнику Олександру Пушкіну, більшовицькому ватажку Миколі Щорсу, а також іншим російським і радянським діячам в різних містах України.

Про це повідомили на сайті Міністерства культури та інформаційної політики (МКіП).

Пам’ятник Миколі Щорсу на бульварі Тараса Шевченка в Києві. Джерело: Борис Корпусенко / “Київ вечірній”

Так, з реєстру вилучили пам’ятник Пушкіну на проспекті Берестейському, пам’ятник Щорсу на бульварі Тараса Шевченка, могилу генерала Ватутіна в Маріїнському парку, монітор “Железняков” по вулиці Електриків, пам’ятник екіпажу бронепоїзда “Таращанець” в сквері між вулицями Заслонова та Ялтинською у Києві.

Також вилучили пам’ятники Пушкіну в Житомирі, Харкові та Одесі, князю Воронцову в Одесі, полководцю Суворову в Ізмаїлі, адміралу Ушакову в Херсоні, “Україна – визволителям” в Ужгороді, Меморіальний комплекс “Борцям революції” в Луганську.

Постанова Кабінету Міністрів України ухвалена на вимогу Закону “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки” та “Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії”.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що на Львівщині голова місцевої ОТГ поскаржився в поліцію на знесення радянського пам’ятника.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter