Уряд шукає підрядника для будівництва першої черги Національного меморіального військового кладовища

Дата: 05 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Національне військове меморіальне кладовище оголосило тендер на будівництво кладовища у Фастівському районі, в межах Гатненської територіальної громади.

Про це розповіли у Мінветеранів. 

Такий вигляд, за задумом авторів проєкту, матиме Національне військове меморіальне кладовище. Фото: Мінветеранів

Підрядна організація має побудувати першу чергу НВМК та проєктувати другу. Загалом, згідно з проєктом, має бути шість черг. Очікувана вартість перших робіт становить понад мільярд гривень, втім, вона може зменшитись, кажуть посадовці. 

Переможець тендеру має зайнятись зведенням першого та другого пускових комплексів. Це, між іншим, колумбарна стіна, відкрита автостоянка, огорожа, під’їзна дорога (проїзд), локальні очисні споруди, штучна водойма (ставок), майданчики для контейнерів для збирання твердих побутових відходів, сектори поховань, а також інженерні мережі та проїзди.

Також збудують адміністративну будівлю, зупинки громадського транспорту, будинок трауру, крамницю ритуальних атрибутів, будівлю пункту охорони, господарську будівлю, ангар, свердловини, громадський туалет, трансформаторні підстанції, меморіал, котельню та ще дві колумбарні стіни.

З детальними умовами та переліком вимог для підрядних організацій можна ознайомитися за посиланнями на сайті Prozorro. 

Раніше в уряді казали, що планують почати поховання на НВМК вже цього року. 

Нагадаємо, що створення загальнодержавного військового кладовища в Україні обговорюють ще з 2011 року, втім, лише після початку російської агресії у 2014-му це питання актуалізували. У 2015-му облаштування зафіксували в урядовому плані до 2020 року, і згодом цей пункт перейшов уже до плану на 2025 рік. 

Спочатку посадовці припускали, що меморіал може з’явитися поряд з Національним заповідником “Биківнянські могили” в Києві, а не за містом. Ділянка, яку розглядали для кладовища, мала площу близько 90 гектарів і розташована була не в межах, а поруч із похованнями та меморіалом жертвам радянського тоталітаризму. 

ZMINA детально розповідала, як родичам загиблих військових спочатку обіцяли створити меморіальне кладовище в Биківні, але передумали.

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter