Уряд підтримав законопроєкт, щоб зону відчуження перетворили на магніт для туристів з усього світу

Дата: 03 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Кабінет Міністрів схвалив законопроєкт, що вносить зміни до низки законів щодо регулювання питань функціонування територій, які зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Про це розповіли в уряді. 

Зона відчуження з ЧАЕС на тлі. Фото: ns-plus.com.ua

За словами міністра захисту довкілля та природних ресурсів Руслана Стрільця, лише за 5 років, що передували повномасштабному вторгненню росіян,  Чорнобильську зону відвідали понад 250 тисяч туристів. В уряді прогнозують, що після перемоги кількість туристів лише збільшиться. 

“Інтерес до України зростатиме, а з ним і кількість охочих побачити місця, що зазнали впливу мирного атому, а далі російської варварської окупації”, – кажуть посадовці. 

Територію зони збираються використовувати для будівництва об’єктів альтернативної енергетики чи високотехнологічних виробництв. Для цього ухвалений документ запроваджує правила здійснення там господарської діяльності, які в уряді називають прозорими. 

Окрім цього, передбачили механізми фінансування для розвитку Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника, його протипожежного захисту та проведення наукових досліджень. 

Ділянка Рудого лісу. Фото: ns-plus.com.ua

Росіяни окупували територію ЧАЕС на початку повномасштабного вторгнення. Рух їхніх колон 24 лютого 2022 року зафіксувала камера спостереження на крамниці сувенірів біля станції.

Персонал ЧАЕС 600 годин працював без ротації, а разом з атомниками росіяни тримали в заручниках групу сталкерів, які вирішили сходити до Прип’яті. 

Українські правоохоронці вже знають імена російських військових, які відповідали за захоплення зони та її розграбування

Під час окупації зони росіяни рили траншеї в так званому Рудому лісі. Як розповідали працівники станції журналістам Reuters, військове керівництво вочевидь не казало, куди саме скеровують солдат, адже ті, з якими спілкувалися працівники, взагалі не знали про трагедію 1986 року та не носили захисного спорядження.

Нагадаємо, що додому з російського полону вдалося повернути 70 захисників ЧАЕС із Нацгвардії, втім, ще понад сотню знаходяться у руках росіян.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter