Додому загалом вдалося повернути 70 захисників ЧАЕС із Нацгвардії: ще понад сотню в полоні росіян

Дата: 08 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Додому з російського полону загалом вдалося повернути 70 військовослужбовців Національної гвардії, які потрапили в полон на ЧАЕС на початку повномасштабного вторгнення Росії. 

Про це розповів командувач Національної гвардії Олександр Півненко

Фото: Sean Gallup

Посадовець зустрівся з родинами військової частини 3041, які саме забезпечували охорону ЧАЕС. 

Разом з поверненням нацгвардійців, які досі перебувають у російському полоні, обговорювали допомогу вже звільненим з полону. 

“Це в першу чергу лікування й реабілітація, а також фінансові, соціальні, документальні аспекти, які вимагають взаємодії відповідних командирів та посадових осіб”, – перелічив виклики Півненко. 

У квітні поточного року речник Нацгвардії полковник Руслан Музичук у коментарі “Українській правді” повідомляв, що в полоні росіян залишалися 130 нацгвардійців-захисників ЧАЕС. Нині в коментарі тому ж виданню в Нацгвардії їхню кількість оцінили в 107 осіб. 

Усі об’єкти Чорнобильської АЕС та в зоні відчуження російські військові тримали в окупації від першого дня повномасштабного вторгнення понад три тижні. За цей час вони знищили та вкрали обладнання там на понад 130 мільйонів доларів. 

Як розповідали працівники ЧАЕС журналістам Reuters, військове керівництво РФ, вочевидь, не казало окупантам, куди саме їх скеровують, адже загарбники, з якими спілкувалися працівники, взагалі не знали про трагедію 1986 року та не носили захисного спорядження. Поведінку росіян на території зони відчуження співробітники ЧАЕС оцінювали як “самогубство”, а частину з окупантів ще торік вивезли до Білорусі на лікування.  

Нагадаємо, що разом зі співробітниками ЧАЕС у полоні російські військові тримали групу сталкерів, які за день до початку вторгнення вирішили сходити до Прип’яті. Вони змогли повернутися додому ще торік разом із групою атомників, а їхню історію ви можете прочитати за посиланням

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter