Уряд відповів на петицію щодо повернення в цифровий ефір 5 каналу, “Еспресо” та Прямого

Дата: 15 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Уряд надав відповідь на петицію про повернення в цифровий ефір телеканалів “Еспресо”, “5 канал” та “Прямий”, яка набрала необхідні для розгляду 25 тисяч голосів ще на початку липня.

Відповідь за підписом прем’єр-міністра Дениса Шмигаля опубліковано на сайті Кабміну 15 серпня.

Джерело: espreso.tv

Уряд переадресував порушені в петиції питання Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації та Міністерству культури та інформаційної політики.

Зокрема, у відповіді нагадали, що Рада національної безпеки і оборони України (РНБО) 18 березня 2022 року ухвалила рішення “Щодо реалізації єдиної інформаційної політики в умовах воєнного стану”. Це рішення ввів у дію своїм указом №152 від 19 березня 2022 року президент України. На виконання вказаних рішень Концерн радіомовлення, радіозв’язку та телебачення – державний оператор телерадіомовлення, радіорелейного та супутникового зв’язку забезпечує на всіх наявних частотах трансляцію телевізійного марафону відповідно до графіка.

“Ураховуючи суспільний інтерес до питань, порушених у петиції, Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації спільно з Міністерством культури та інформаційної політики доручено додатково опрацювати їх та про результати вас поінформувати”, – йдеться у відповіді.

Представники каналу “Еспресо” висловили обурення такою відповіддю уряду. Також тут зазначили, що її оприлюднили 15 серпня, хоча й на документі за підписом прем’єра зазначено дату 15 липня.

На переконання головної редакторки телеканалу Анастасії Равви, у відповіді на петицію немає “жодних пояснень, з яких причин телеканал був відключений”.

Також у відповіді Кабміну відсутня інформація про те, коли сигнал “Еспресо” повернуть у Т2.

“Ліцензія на мовлення телеканалу “Еспресо” є чинною, ми нічого не порушували, а журналісти каналу чесно і професійно роблять свою роботу. Складається враження, що в Україні намагаються заборонити журналістам говорити правду, тоді як наш ворог, Російська Федерація, тільки нарощує оберти своєї пропаганди”,сказала Равва і закликала владу “не порушувати закон та гарантувати свободу слова в Україні”.

Петицію щодо повернення “Еспресо”, 5 каналу та Прямого до цифрового ефіру зареєстрували 18 квітня 2022 року за ініціативи Ірини Гандзюк.

Нагадаємо, що в ніч на 4 квітня КРРТ вимкнув телеканали “Еспресо”, “Прямий” та “5 канал” із цифрового ефіру. Провайдер “Зеонбуд”, який зараз підпорядковується концерну, заявив, що не знає причин такого рішення.

Телеканали звернулися до президента Володимира Зеленського з проханням втрутитись і захистити “право журналістів, які професійно воюють на інформаційному фронті, на професію і свободу слова”. Для цього КРРТ має відновити мовлення каналів, наполягають вони.

Правозахисники вважають, що вимкнення вказаних телеканалів без будь-яких пояснень є загрозою свободі слова та демократії в Україні.

Утрутитись у ситуацію з вимкненням телеканалів, пояснити причини цього та відновити їхнє мовлення закликали президента Медіарух та Комісія з журналістської етики.

Згодом 5 канал заявив, що судитиметься з КРРТ, якщо його цифрове ефірне мовлення найближчим часом не відновлять.

Правозахисники вважають вимкнення вказаних телеканалів загрозою свободі слова в Україні.

Вимкнення телеканалів “Прямий”, “Еспресо” та 5 каналу відбулося нібито через недостатню організацію загальнонаціонального телемарафону, заявив Потураєв.

У Верховній Раді заявили, що не знають, хто вимкнув з цифрового ефіру “Еспресо”, Прямий і 5 канал.

Водночас, на думку Подоляка, телеканали вимкнули з цифри нібито через “шкідливий нарцисизм” п’ятого президента України Петра Порошенка, до пулу якого зараховують указані медіа.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter