Уряд хоче узгодити зі стандартами ЄС понад сотню адмінпроцедур

Дата: 13 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Уряд схвалив законопроєкт, що уніфікує 122 адміністративні процедури згідно з європейськими стандартами.

Про це розповіли у Кабміні. 

Ілюстраційне зображення. Фото: Костянтин Гузенко / The Village Україна

Документ підготували на виконання закону про адмінпроцедуру, який президент Володимир Зеленський підписав торік, і який має набрати чинності вже з 15 грудня цього року. 

Цей закон намагались ухвалити понад 20 років. Він запроваджує правила, зокрема, для оформлення субсидій і пенсій, виділення земельних ділянок під забудову, видавання ліцензій і дозволів, проведення перевірок бізнесу, реєстрації нерухомості та підприємств. Відтепер заявнику не зможуть відмовити в наданні послуги в разі, наприклад, помилки в заяві або якщо людина зібрала неповний пакет документів. 

Детальніше про те, чому цей закон важливий для вас, можете прочитати за посиланням

Щоб правила загальної адміністративної процедури запрацювали на практиці, треба внести зміну у 135 законодавчих актів. Ухвалений комплексний законопроєкт вносить зміни у переважну більшість з них.

 “В умовах війни та у подальшій відбудові держави загальна адмінпроцедура надзвичайно важлива. Держава повинна адаптуватись для того, щоб громадяни та бізнес продовжували жити і працювати, мали механізми для отримання адміністративних послуг, реалізації прав і свобод”, – каже заступник міністра юстиції Олександр Банчук.

Тепер важливо, щоб законопроєкт пройшов усі етапи розгляду і його ухвалили нардепи до набрання чинності закону про адмінпроцедуру. Якщо парламентарі провалять голосування, то без цих змін правила загальної адміністративної процедури не запрацюють повноцінно. 

Окрім цього, приведення законодавства у відповідність до закону є однією з умов надання Україні макрофінансової допомоги від ЄС у 2023 році на 18 мільярдів євро. 

Нагадаємо, що закон про адмінпроцедуру допоможе активістам у боротьбі зі скандальними забудовами. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter