Упродовж квітня у Києві на 7% зросла кількість звернень щодо психологічного та економічного насильства

Дата: 03 Травня 2024
A+ A- Підписатися

У столиці впродовж квітня кількість звернень на телефон довіри щодо фізичного, психологічного й економічного насильства зросла на 10%. Звернень щодо фізичного насильства надійшло на 3% більше, ніж минулого місяця, а щодо психологічного й економічного – на 7%.

Про це повідомила заступниця голови КМДА Марина Хонда.

Фото: Depositphotos

“Ми чи не вперше спостерігаємо ситуацію, коли психологічне й економічне насильство зростає більше, ніж фізичне. І хоч загалом підвищення показників – це наче тривожний сигнал, з іншого боку, це маркер обізнаності людей. Вони усвідомлюють, що насильство – це не тільки про фізичний вплив”, – пояснила Хонда.

За її словами, за квітень на телефон довіри надійшло 596 звернень щодо домашнього насильства.

Мобільні бригади соціально-психологічної допомоги надали 214 консультацій, а загальна кількість запитів становила 1 531. Традиційно переважають звернення щодо психологічної допомоги, зокрема проживання панічних атак і фантомних звуків вибухів.

Тож жителі Києва можуть звернутися по допомогу до мобільних бригад за номерами 1500 зі стаціонарного й 044 272 15 00 з мобільного. Постраждалим від домашнього насильства конфіденційно, безоплатно й цілодобово надають соціально-психологічну допомогу.

Постраждалі від домашнього насильства по всій Україні можуть звернутися по допомогу за телефонами:

  • 1547 – урядова гаряча лінія з протидії домашньому насильству;
  • 1545 – урядовий кол-центр;
  • 0800 213 103 – безоплатна правова допомога;
  • 102 – Національна поліція.

Нагадаємо, що у січні цього року в Україні зареєстрували рекордні 435 кримінальних проваджень щодо випадків домашнього насильства. Їхня кількість зростає протягом повномасштабної війни, і це пов’язане як з новими стресами, з якими зіткнулися українці, так і з відповідальнішою роботою правоохоронних органів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter